Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pfeffernüsse
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1652501" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pfeffernüsse</strong></p><p></p><p><strong>Źródło:</strong></p><p><a href="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/pierniczki/679-pfeffernuesse" target="_blank">https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/cias...9-pfeffernuesse</a></p><p></p><p>Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżka kakao</p><p>100 g zmielonych orzechów lub migdałów (dałam migdały)</p><p>150 g cukru (dałam 130 g)</p><p>100 g płynnego miodu</p><p>1 jajko</p><p>70 g masła</p><p>2 łyżki mleka</p><p>1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu</p><p>zmielone goździki (na koniec noża)</p><p>zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)</p><p>zmielony kardamon (na koniec noża)</p><p>ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu</p><p></p><p><strong>Lukier:</strong></p><p>250g cukru pudru</p><p>parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody (dałam rum)</p><p></p><p><strong>Sposób przygotowania:</strong></p><p>Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest nieco klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).</p><p>Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3 cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszką palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2 cm). Ja formowałam kulki specjalną łyżką do mini ciasteczek.</p><p></p><p>Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałki góra/ dół) - ja piekłam w 175 stopniach.</p><p>Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.</p><p>Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem pozostawić, aby wysechł.</p><p>Pierniczki przechowywać w puszce.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Bardzo smaczne, miękkie w środku i łatwe pierniczki, polecam.</p><p></p><p> [ATTACH=full]98298[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1652501, member: 1024"] [B]Pfeffernüsse[/B] [B]Źródło:[/B] [URL="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/pierniczki/679-pfeffernuesse"]https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/cias...9-pfeffernuesse[/URL] Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de [B]Składniki:[/B] 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g zmielonych orzechów lub migdałów (dałam migdały) 150 g cukru (dałam 130 g) 100 g płynnego miodu 1 jajko 70 g masła 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu zmielone goździki (na koniec noża) zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża) zmielony kardamon (na koniec noża) ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu [B]Lukier:[/B] 250g cukru pudru parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody (dałam rum) [B]Sposób przygotowania:[/B] Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest nieco klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3 cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszką palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2 cm). Ja formowałam kulki specjalną łyżką do mini ciasteczek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałki góra/ dół) - ja piekłam w 175 stopniach. Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem pozostawić, aby wysechł. Pierniczki przechowywać w puszce. Moje uwagi: Bardzo smaczne, miękkie w środku i łatwe pierniczki, polecam. [ATTACH=full]98298[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pfeffernüsse
Top
Bottom