Pianki jabłkowe

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,304
2,566
113
27CC686B-AA0D-479D-A0FE-942E7846D3C8.jpeg
Pianki z jabłek (słodycz zależy od słodkości jabłek i proponuję dosłodzić do własnych upodobań lub ograniczeń cukrowych):
2 jabłka,
1 gruszka,
70 ml wody,
sok z 1/2 cytryny,
żelatyna (10g na każde 100g puree ). Jabłka i gruszkę obrać, pokroić na kosteczkę i dusić z wodą aż się rozpadną, zblędować i do gorących wsypać żelatynę i miksować/ubijać przez 15-20 min aż się zrobi sztywna biała piana. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy, po 2-3 godzinach pianki będą gotowe.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,374
8,997
113
Potrzebowałam kilku porcji i pomyślałam, że z trzech owoców musu będzie za mało, więc podwoiłam ilość składników. Nie idźcie moim śladem, chyba, że macie do wykarmienia pułk wojska. :lol:
IMG_20251207_115724.jpg
Pomysł bardzo fajny, ale dla mnie za dużo żelatyny, bo efekt końcowy jest troszkę za bardzo gumowaty. Następnym razem dam jej połowę z myślą o delikatnym musie do wyjadania łyżeczką z pucharków.
Masę dosłodziłam tylko dwiema łyżeczkami cukru z wanilią i łyżeczka ekstraktu waniliowego. Podałam z sosem z wiśni.
Te zostały na dziś:
IMG_20251208_122039.jpg
Duże posypałam cynamonem.
EDIT:
Z cynamonem pyszne! Pokroiłam na sześć części i poszły jak woda. I już wiem, jaki błąd popełniłam, że były lekko gumowate - podałam je schłodzone. W temperaturze pokojowej są puszyste i miękkie. :)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy