Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piaskowa babka pomarańczowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 956252" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Składniki: </strong></p><p></p><p>* 200 g mąki tortowej</p><p>* 50 g mąki ziemniaczanej</p><p>* 150 – 200g cukru (najlepszy taki drobny)</p><p>* 125 – 130 g masła lub margaryny</p><p>* 4 całe jajka</p><p>* 4 łyżki mleka</p><p>* Skórka otarta z całej pomarańczy</p><p>* Sok z &#189; pomarańczy (używałam niewielkich, czerwonych pomarańczy)</p><p>* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Oba rodzaje mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Masło utrze c na puch, dodając stopniowo cukier. Do masła dodajemy na przemian po 1 jajku, trochę mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając, aż do wyczerpania składników. </p><p>Otrzeć skórkę z dobrze wymytej pomarańczy i dodać do ciasta. Dodać również sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wymieszać dokładnie.</p><p>Pieczemy w foremce keksowej 10 x 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (u mnie 155 – termoobieg) przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]50874[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 956252, member: 4258"] [B]Składniki: [/B] * 200 g mąki tortowej * 50 g mąki ziemniaczanej * 150 – 200g cukru (najlepszy taki drobny) * 125 – 130 g masła lub margaryny * 4 całe jajka * 4 łyżki mleka * Skórka otarta z całej pomarańczy * Sok z ½ pomarańczy (używałam niewielkich, czerwonych pomarańczy) * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia [B]Wykonanie:[/B] Oba rodzaje mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Masło utrze c na puch, dodając stopniowo cukier. Do masła dodajemy na przemian po 1 jajku, trochę mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając, aż do wyczerpania składników. Otrzeć skórkę z dobrze wymytej pomarańczy i dodać do ciasta. Dodać również sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wymieszać dokładnie. Pieczemy w foremce keksowej 10 x 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (u mnie 155 – termoobieg) przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone [ATTACH=full]50874[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piaskowa babka pomarańczowa
Top
Bottom