Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piaskowe ciasto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 782063" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]35591[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>- 1 szklanka mąki tortowej</p><p>- 1 szklanka mąki ziemniaczanej</p><p>- 250 g masła lub margaryny</p><p>- 4 jajka</p><p>- 3/4 szklanki cukru</p><p>- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>- 1 litr mleka</p><p>- 3 budynie (każdy o gramaturze na 1/2 l mleka) waniliowe</p><p>- 4-6 łyżek cukru</p><p></p><p>- 5 - 6 jabłek (najlepsza reneta)</p><p></p><p>Utrzec masło z cukrem (nie musi byc bardzo dokładnie). Mąkę tortową wymieszac z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dosypujemy mąkę na zmianę z jajkami i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części: jedna ma byc troszkę większa od drugiej. Tę większą częśc rozsmarowujemy na dnie foremki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia <strong>*</strong>.</p><p>Jabłka obieramy i kroimy cz małe cząstki. Wykładamy na ciasto w foremce. </p><p>Budyń z cukrem zalewamy 1 szklanką mleka i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy rozprowadzony budyń. Doprowadzamy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gorący wylewamy na jabłka.</p><p>Pozostałą częśc ciasta wykładamy na gorący budyń i rozsmarowujemy cienką warstwą. </p><p></p><p>Pieczemy ok. 1 godziny, wstawiając ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia zwiększamy temperaturę do 185 stopni.</p><p></p><p><strong>*</strong> papier wyłożyc tak aby zakrywał całkowicie boki foremki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35592[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 782063, member: 4258"] [ATTACH=full]35591[/ATTACH] Składniki: - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 250 g masła lub margaryny - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr mleka - 3 budynie (każdy o gramaturze na 1/2 l mleka) waniliowe - 4-6 łyżek cukru - 5 - 6 jabłek (najlepsza reneta) Utrzec masło z cukrem (nie musi byc bardzo dokładnie). Mąkę tortową wymieszac z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła dosypujemy mąkę na zmianę z jajkami i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części: jedna ma byc troszkę większa od drugiej. Tę większą częśc rozsmarowujemy na dnie foremki 24 x 36, wyłożonej papierem do pieczenia [B]*[/B]. Jabłka obieramy i kroimy cz małe cząstki. Wykładamy na ciasto w foremce. Budyń z cukrem zalewamy 1 szklanką mleka i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy rozprowadzony budyń. Doprowadzamy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gorący wylewamy na jabłka. Pozostałą częśc ciasta wykładamy na gorący budyń i rozsmarowujemy cienką warstwą. Pieczemy ok. 1 godziny, wstawiając ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. W trakcie pieczenia zwiększamy temperaturę do 185 stopni. [B]*[/B] papier wyłożyc tak aby zakrywał całkowicie boki foremki. [ATTACH=full]35592[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piaskowe ciasto
Top
Bottom