Piaskowiec z truskawkami

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
25 dag masła
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodając na przemian jajka , mąkę, proszek i budyń. Ciasto podzielić na dwie częsci. Jedną wyłożyc do tortownicy, na nią truskawki /rabarbar, sliwki, jabłka, ew. mus owocowy/. Przykryc reszta ciasta. Piec ok.40-50 min w temp.180 st.C. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Piekłam to ciasto wielokrotnie i polecam bo jest dobre, takie lekko biszkoptowe ale wilgotniejsze. Robiłam tez z jabłkami pokrojonymi wcześniej w kostkę i przesypanymi cukrem

Junior

Member
Kwi 6, 2007
128
0
0
A ja mam pytanie. Bo mam zamiar upiec piaskowca tak jak moja ciocia. Kiedyś ciocia upiekła [nie pamiętam jakie proporcje i składniki] ale był świetny. W środku była masa kakaowa, i tutaj pytanie, jak te masę kakaową zrobić? na pewno ktoś próbował, lub stosował taką masę do innych wypieków. Masa jest płynna i gęsta. Jeśli ktoś ma przepis na taką masę, bardzo proszę podać, za co z góry dziękuje! Nie zapomnę tego smaku… niebo w gębie. Dlatego tak bardzo chcę je upiec! Ogromnie polecam, proste fajne ciacho!

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Bardzo dobre ciasto
lecker.gif
Nie zrobiłam zdjęcia, bo wyszło mi trochę płaskie i nieco zakalcowate, ale to chyba dlatego że zupełnie nie przyłożyłam się do utarcia masła z cukrem. W każdym razie smak wspaniały. Na pewno jeszcze zrobię to ciasto.

Aha, moje było ze śliwkami i rabarbarem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy