Pickert

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Lippischer Pickert
PO20080917_0004aaa.jpg

Składniki
500g Ziemniaków
500g mąki pszennej
250 ml mleka
5 jajek
40 droźdzy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200g rodzynek
Tłuszcz do smażenia

1.Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy nie potrzbną wodę przy pomocy lnianej ścierki.
2.Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
3.Jajka wyjmujemy z lodówki by dostały pokojowej temperatury.
4.Robimy zaczyn z droźdzy, czyli 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, cukier i droźdze mieszamy i pozostawiamy przez 15 minut od wyrośnięcia.
5.Jajka mieszamy z wysiśniętymi ziemniakami ,rozczynem droźdzowym,pozostałą mąką i mlekiem.Solimy, dodajemy rodzynki i wszystko wyrabiamy drewnianą łychą. Pozostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina)
6.Smażymy większe placki (3 na jedną patelnię) na złoty kolor z obydwu stron. Tłuszcz nie powinien być za gorący.
7.W orginale Pickert je się obłożony boczkiem czy kaszanką. Często gospodynie smarują go przecierem z jabłek.
Osobiście smazuję twarogiem a następnie plasterek pomidora.
mniam.gif
cook.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • PO20080917_0004aaa.jpg
    PO20080917_0004aaa.jpg
    253.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
[quote name='europa112' date='18 Sep 2008, 12:24 ' post='752237']
Lippischer Pickert
Pokaż załącznik 32635

1.Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy nie potrzbną wodę przy pomocy lnianej ścierki.

Byłaby dobra ciepła kolacja na ten wściekły ziąb, ale czy koniecznie musi być w to zamieszana ścierka? Nie wystarczy odcisnąć na sicie?
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Moj brzuch
icon_smile.gif
Pyszne! Duzo!
Lepiej wymieszac lekko przed smazeniem, bo ziemniaki opadlaja w czasie wyrastania.
Robilam bez rodzynek. Umyslilo mi sie, ze jak placki z ziemniakiami, na zdjeciu oliwki leza wkolo i pomidory, to moze to tak bardziej w slona strone. Zrobilam slony sos 1000wyspo-podobny, salate do tego. Bede je pewnie robic nie raz, ale tym razem dam rodzynki a obok postawie dzemy, powidla i biale serki
icon_smile.gif

Polecam.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bardzo ciekawy przepis...
mniam.gif
powiedz mi tylko Olu czy to ciasto po wyrośnięciu łyżką się kładzie na tłuszcz czy można kształtować placuszki dłońmi?
Jaka jest konsystencja ciasta?
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Muszę się wtrącić, ale rodzynki muszą po prostu być. Bez nich są to po prostu racuch,które trochę mniej piją tłuszczu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy