- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Lippischer Pickert
Składniki
500g Ziemniaków
500g mąki pszennej
250 ml mleka
5 jajek
40 droźdzy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200g rodzynek
Tłuszcz do smażenia
1.Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy nie potrzbną wodę przy pomocy lnianej ścierki.
2.Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
3.Jajka wyjmujemy z lodówki by dostały pokojowej temperatury.
4.Robimy zaczyn z droźdzy, czyli 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, cukier i droźdze mieszamy i pozostawiamy przez 15 minut od wyrośnięcia.
5.Jajka mieszamy z wysiśniętymi ziemniakami ,rozczynem droźdzowym,pozostałą mąką i mlekiem.Solimy, dodajemy rodzynki i wszystko wyrabiamy drewnianą łychą. Pozostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina)
6.Smażymy większe placki (3 na jedną patelnię) na złoty kolor z obydwu stron. Tłuszcz nie powinien być za gorący.
7.W orginale Pickert je się obłożony boczkiem czy kaszanką. Często gospodynie smarują go przecierem z jabłek.
Osobiście smazuję twarogiem a następnie plasterek pomidora.

Składniki
500g Ziemniaków
500g mąki pszennej
250 ml mleka
5 jajek
40 droźdzy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200g rodzynek
Tłuszcz do smażenia
1.Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy nie potrzbną wodę przy pomocy lnianej ścierki.
2.Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
3.Jajka wyjmujemy z lodówki by dostały pokojowej temperatury.
4.Robimy zaczyn z droźdzy, czyli 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, cukier i droźdze mieszamy i pozostawiamy przez 15 minut od wyrośnięcia.
5.Jajka mieszamy z wysiśniętymi ziemniakami ,rozczynem droźdzowym,pozostałą mąką i mlekiem.Solimy, dodajemy rodzynki i wszystko wyrabiamy drewnianą łychą. Pozostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina)
6.Smażymy większe placki (3 na jedną patelnię) na złoty kolor z obydwu stron. Tłuszcz nie powinien być za gorący.
7.W orginale Pickert je się obłożony boczkiem czy kaszanką. Często gospodynie smarują go przecierem z jabłek.
Osobiście smazuję twarogiem a następnie plasterek pomidora.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: