- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje, na prosbe Aniutki.
1 sredni pieczony kurczak, mieso odzielone od kosci, pokrojone w kostke
maslo do smazenia
2 pory, biale czesci drobno posiekane, zielone w wiekszych kawalkach
5 cebulek wiosennych, posiekanych
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
350g pieczarek lub mieszanych grzybow, pokrojonych
2 lyzki maki
1/2 litra wywaru z kurczaka
2-3 lyzki kwasnej smietany
ziola swieze: salwia, pietruszka, tymianek
sol
pieprz
szczypta cayenne
plat ciasta francuskiego
jajko roztrzepane z lyzka mleka
Piec rozgrzewam do 220C.
Na patelni rozgrzewam maslo, wsypuje pory i cebulke wiosenna, podsmazam, dodaje czosnek, gdy warzywa zmiekna dorzucam pieczarki/grzyby i smaze mieszajac. Gotowe posypuje maka, przesmazam krotko i wlewam rosol/wywar. Zagotowuje, do gestego sosu dodaje smietane, ziola, przyprawy.
Potrawke przelewam do naczynia zaroodpornego (u mnie okragly cermiczny pie dish 26cm). Czekam az przestygnie. Brzegi naczynia smaruje jajem z mlekiem, przykrywam platem ciasta francuskiego, delikatnie dosciskam, nacinam aby para mogla swobodnie uciekac. Wierzch ciasta smaruje jajem i wkladam do pieca. Pieke 20-25 min. Podaje garace z salatkami.
Do sosu mozna dodac boczek (wysmazyc na poczatku), lub wedzona gotowana szybke (dodac wraz z kurczakiem).
Gdy zostanie ciasta, mozna z resztek zawinac slimaczki i ulozyc je (cieciem w gore) na wypedzlowanym jajem ciescie.
1 sredni pieczony kurczak, mieso odzielone od kosci, pokrojone w kostke
maslo do smazenia
2 pory, biale czesci drobno posiekane, zielone w wiekszych kawalkach
5 cebulek wiosennych, posiekanych
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
350g pieczarek lub mieszanych grzybow, pokrojonych
2 lyzki maki
1/2 litra wywaru z kurczaka
2-3 lyzki kwasnej smietany
ziola swieze: salwia, pietruszka, tymianek
sol
pieprz
szczypta cayenne
plat ciasta francuskiego
jajko roztrzepane z lyzka mleka
Piec rozgrzewam do 220C.
Na patelni rozgrzewam maslo, wsypuje pory i cebulke wiosenna, podsmazam, dodaje czosnek, gdy warzywa zmiekna dorzucam pieczarki/grzyby i smaze mieszajac. Gotowe posypuje maka, przesmazam krotko i wlewam rosol/wywar. Zagotowuje, do gestego sosu dodaje smietane, ziola, przyprawy.
Potrawke przelewam do naczynia zaroodpornego (u mnie okragly cermiczny pie dish 26cm). Czekam az przestygnie. Brzegi naczynia smaruje jajem z mlekiem, przykrywam platem ciasta francuskiego, delikatnie dosciskam, nacinam aby para mogla swobodnie uciekac. Wierzch ciasta smaruje jajem i wkladam do pieca. Pieke 20-25 min. Podaje garace z salatkami.
Do sosu mozna dodac boczek (wysmazyc na poczatku), lub wedzona gotowana szybke (dodac wraz z kurczakiem).
Gdy zostanie ciasta, mozna z resztek zawinac slimaczki i ulozyc je (cieciem w gore) na wypedzlowanym jajem ciescie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: