Pie z kurczakiem, porami i grzybami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisuje, na prosbe Aniutki.

1 sredni pieczony kurczak, mieso odzielone od kosci, pokrojone w kostke
maslo do smazenia
2 pory, biale czesci drobno posiekane, zielone w wiekszych kawalkach
5 cebulek wiosennych, posiekanych
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
350g pieczarek lub mieszanych grzybow, pokrojonych
2 lyzki maki
1/2 litra wywaru z kurczaka
2-3 lyzki kwasnej smietany
ziola swieze: salwia, pietruszka, tymianek
sol
pieprz
szczypta cayenne

plat ciasta francuskiego
jajko roztrzepane z lyzka mleka


Piec rozgrzewam do 220C.

Na patelni rozgrzewam maslo, wsypuje pory i cebulke wiosenna, podsmazam, dodaje czosnek, gdy warzywa zmiekna dorzucam pieczarki/grzyby i smaze mieszajac. Gotowe posypuje maka, przesmazam krotko i wlewam rosol/wywar. Zagotowuje, do gestego sosu dodaje smietane, ziola, przyprawy.
Potrawke przelewam do naczynia zaroodpornego (u mnie okragly cermiczny pie dish 26cm). Czekam az przestygnie. Brzegi naczynia smaruje jajem z mlekiem, przykrywam platem ciasta francuskiego, delikatnie dosciskam, nacinam aby para mogla swobodnie uciekac. Wierzch ciasta smaruje jajem i wkladam do pieca. Pieke 20-25 min. Podaje garace z salatkami.

Do sosu mozna dodac boczek (wysmazyc na poczatku), lub wedzona gotowana szybke (dodac wraz z kurczakiem).

Gdy zostanie ciasta, mozna z resztek zawinac slimaczki i ulozyc je (cieciem w gore) na wypedzlowanym jajem ciescie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,419
2,352
113
Brzmi smakowicie
icon_smile.gif
Wyprobuje!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo dobrze. Tak. Robisz dzisiaj?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Nie nie.
Na sobotę chciałam zrobić na spotkanie z koleżankami, tylko czy na zimno będzie równie smaczne?
Czy może do takiego jedzenia na zimno to lepiej na kruchym cieście zrobić, jak uważasz?
Bo to nadzienie bardzo mi się podoba.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Nadzienie jest dosc plynne wiec w takiej formie jak w przepisie to obawiam sie, ze raczej sie nie da na zimno. Sos jest pyszny i najlepiej smakuje na cieplo, ale gdybys koniecznie chciala to mogla bys takie male reczne zrobic z francuskiego lub kruchego i takiego nadzienia.

Z potraw takich na zimno - pamietasz u mnie na blogu, jest taki pie z kurczaka i konserwowanych orzechow wloskich - ciasto jak na stand pie , Swietnie sie kroi w plastry i nadzienie jest bardzo smaczne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy