- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Kremowa tarta Normy Gene ("Książka kucharska ze szczegółowymi instrukcjami"
Pie crust:
1 1/3 szkl mąki, 125 g masła, 3 łyżki wody.
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Wylepić formę, schłodzić. Podpiec w 200 st. ostudzić.
Krem:
3 żółtka
3/4 szkl cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1 łyżka mąki pszennej
3 szkl mleka
2 łyżeczki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
3 białka
1/4 łyżeczki winianu potasu (można zastąpić octem winnym)
Wymieszać 1/2 szkl cukru, cukier wanilinowy i mąki. Dodać żółtka i mleko, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając. Gotować przez 2 min. aż masa zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać.
Z cukru pudru i masła orzechowego zrobić kruszonkę.
Podpieczony spód posypać 1/3 kruszonki, wlać 1/2 masy budyniowej, posypać ją 1/3 kruszonki i wlać na to resztę masy.
Białka ubijać z octem, dodając 1/4 szkl cukru. Masę bezową nałożyć na ciasto. Pozostałą kruszonką obsypać pas na brzegu ciasta. Piec w 200 st. przez 8-10 min. do zrumienienia się bezy.
2. Placek z masłem orzechowym ("Kuchnia amerykańska"
Crumb crust:
2 szkl pokruszonych herbatników Digestive
1/4 szkl brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
Wszystko wymieszać, wyłożyć spód tortownicy. Piec w 180 st. przez 10 min. Ostudzić.
Krem:
3 żółtka
1/2 szkl białego cukru
1/4 szkl brązowego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szkl mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
2 1/2 szkl mleka skondensowanego
2 łyżki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
Wymieszać cukry, mąkę i żółtka. Ubijając powoli wlewać mleko. Ciągle mieszając gotować 8- 10 min. na średnim ogniu aż masa stanie się gęsta. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 min. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie, ostudzić.
Z cukru pudru i masła orzechowego zagnieść kruszonkę. Odłożyć 3 łyżki kruszonki, resztą posypać podpieczony spód. Na warstwę kruszonki wylać masę budyniową i posypać resztą kruszonki. Piec 15 min. w 180 st.
Pie crust:
1 1/3 szkl mąki, 125 g masła, 3 łyżki wody.
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Wylepić formę, schłodzić. Podpiec w 200 st. ostudzić.
Krem:
3 żółtka
3/4 szkl cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1 łyżka mąki pszennej
3 szkl mleka
2 łyżeczki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
3 białka
1/4 łyżeczki winianu potasu (można zastąpić octem winnym)
Wymieszać 1/2 szkl cukru, cukier wanilinowy i mąki. Dodać żółtka i mleko, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając. Gotować przez 2 min. aż masa zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać.
Z cukru pudru i masła orzechowego zrobić kruszonkę.
Podpieczony spód posypać 1/3 kruszonki, wlać 1/2 masy budyniowej, posypać ją 1/3 kruszonki i wlać na to resztę masy.
Białka ubijać z octem, dodając 1/4 szkl cukru. Masę bezową nałożyć na ciasto. Pozostałą kruszonką obsypać pas na brzegu ciasta. Piec w 200 st. przez 8-10 min. do zrumienienia się bezy.
2. Placek z masłem orzechowym ("Kuchnia amerykańska"
Crumb crust:
2 szkl pokruszonych herbatników Digestive
1/4 szkl brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
Wszystko wymieszać, wyłożyć spód tortownicy. Piec w 180 st. przez 10 min. Ostudzić.
Krem:
3 żółtka
1/2 szkl białego cukru
1/4 szkl brązowego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szkl mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
2 1/2 szkl mleka skondensowanego
2 łyżki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
Wymieszać cukry, mąkę i żółtka. Ubijając powoli wlewać mleko. Ciągle mieszając gotować 8- 10 min. na średnim ogniu aż masa stanie się gęsta. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 min. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie, ostudzić.
Z cukru pudru i masła orzechowego zagnieść kruszonkę. Odłożyć 3 łyżki kruszonki, resztą posypać podpieczony spód. Na warstwę kruszonki wylać masę budyniową i posypać resztą kruszonki. Piec 15 min. w 180 st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: