Pie z masą budyniową i kruszonką maślano-orzechową- 2 wersje

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
1. Kremowa tarta Normy Gene ("Książka kucharska ze szczegółowymi instrukcjami")

Pie crust:
1 1/3 szkl mąki, 125 g masła, 3 łyżki wody.
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Wylepić formę, schłodzić. Podpiec w 200 st. ostudzić.

Krem:
3 żółtka
3/4 szkl cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1 łyżka mąki pszennej
3 szkl mleka
2 łyżeczki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego
3 białka
1/4 łyżeczki winianu potasu (można zastąpić octem winnym)

Wymieszać 1/2 szkl cukru, cukier wanilinowy i mąki. Dodać żółtka i mleko, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając. Gotować przez 2 min. aż masa zgęstnieje. Dodać masło i wymieszać.

Z cukru pudru i masła orzechowego zrobić kruszonkę.

Podpieczony spód posypać 1/3 kruszonki, wlać 1/2 masy budyniowej, posypać ją 1/3 kruszonki i wlać na to resztę masy.

Białka ubijać z octem, dodając 1/4 szkl cukru. Masę bezową nałożyć na ciasto. Pozostałą kruszonką obsypać pas na brzegu ciasta. Piec w 200 st. przez 8-10 min. do zrumienienia się bezy.


2. Placek z masłem orzechowym ("Kuchnia amerykańska")

Crumb crust:
2 szkl pokruszonych herbatników Digestive
1/4 szkl brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
Wszystko wymieszać, wyłożyć spód tortownicy. Piec w 180 st. przez 10 min. Ostudzić.

Krem:
3 żółtka
1/2 szkl białego cukru
1/4 szkl brązowego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szkl mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
2 1/2 szkl mleka skondensowanego
2 łyżki masła
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl masła orzechowego

Wymieszać cukry, mąkę i żółtka. Ubijając powoli wlewać mleko. Ciągle mieszając gotować 8- 10 min. na średnim ogniu aż masa stanie się gęsta. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3-4 min. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie, ostudzić.

Z cukru pudru i masła orzechowego zagnieść kruszonkę. Odłożyć 3 łyżki kruszonki, resztą posypać podpieczony spód. Na warstwę kruszonki wylać masę budyniową i posypać resztą kruszonki. Piec 15 min. w 180 st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy