Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pieczarki w śmietanie po prowansalsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 934995" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnęłam z książki &quot;Wędrówki doliną Rodanu&quot; autorstwa Barbary Pokorskiej. Oczywiście opuściłam szwajcarski odcinek Rodanu, skupiając się tym razem na Francji. Przepiękne opisy okolic, przez które przepływa Rodan. Niestety, nie wchodzą w skład przepisów. A więc mój dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>40 dkg pieczarek</p><p>sól</p><p> sok z cytryny</p><p>4,5 dkg masła (wzięłam 2,5 łyżki)</p><p>2,5 dkg mąki (wzięłam łyżkę)</p><p>pół szklanki śmietany </p><p>pół szklanki mleka</p><p>szczypta tymianku</p><p>szczypta startej gałki muszkatołowej</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Starannie umyte grzyby gotujemy przez 5 minut w wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, łyżki soli i połowy masła, po czym odcedzamy pieczarki i kroimy w plasterki. Następnie robimy zasmażkę z mąki i masła, którą rozprowadzamy śmietaną i mlekiem, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodajemy grzyby, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Po wymieszaniu i ewentualnym podgrzaniu podajemy z tostami. I tak też zjadłam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 934995, member: 10341"] Przepis zaczerpnęłam z książki "Wędrówki doliną Rodanu" autorstwa Barbary Pokorskiej. Oczywiście opuściłam szwajcarski odcinek Rodanu, skupiając się tym razem na Francji. Przepiękne opisy okolic, przez które przepływa Rodan. Niestety, nie wchodzą w skład przepisów. A więc mój dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]40 dkg pieczarek sól sok z cytryny 4,5 dkg masła (wzięłam 2,5 łyżki) 2,5 dkg mąki (wzięłam łyżkę) pół szklanki śmietany pół szklanki mleka szczypta tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej sól, pieprz Starannie umyte grzyby gotujemy przez 5 minut w wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, łyżki soli i połowy masła, po czym odcedzamy pieczarki i kroimy w plasterki. Następnie robimy zasmażkę z mąki i masła, którą rozprowadzamy śmietaną i mlekiem, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodajemy grzyby, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Po wymieszaniu i ewentualnym podgrzaniu podajemy z tostami. I tak też zjadłam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Pieczarki w śmietanie po prowansalsku
Bottom