Pieczeń huzarska

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jadłam ją jeszcze w domu moich rodziców. Póżniej robiłam we własnym domu. Było to takie odświętne, niedzielne danie, zapomniane ostatnio, jak jestem sama. Trafiłam na tę pieczeń przypadkowo w opracowaniu Macieja Kuronia zatytułowanym "Wielkanoc". Oczywiście, możemy ją zrobić na świąteczny obiad. Potrzebne nam będzie:
Składniki
- 1 kg wołowiny (biorę raczej zadnią, w zwartym kawałku)
- 250 ml (szklanka) wywaru - lepszy jest rosół, ale może być i z kostki
- sok z jednej cytryny
- 1 cebula (biorę większą)
- 1 łyżka mąki
- 5 dkg masła (ćwierć mniejszej kostki)
Farsz
- 3 cebule
- 4 dkg startego razowego chleba
- 1 żółtko
- 4 dkg masła
- sól, pieprz

Zwartą bryłkę mięsa pobijamy tłuczkiem, najlepiej drewnianym, przez folię spożywczą i nacieramy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. W przepisie jest podana brytfanna, proponuję taką z przykrywką, w której na rozgrzanym maśle (na niewielkim ogniu) obrumieniamy oprószone mąką mięso. Następnie wlewamy pół szklanki wywaru i dusimy mięso pod przykryciem 50 minut, co jakiś czas przewracając. Ja jak zwykle sprawdzam widelcem i zazwyczaj daję mu jeszcze poddusić się 10 minut (ale to wg uznania) Gdy mięso zrobi się miękkie, wyjmujemy je na miseczkę. Kiedy przestygnie, kładziemy na deseczce i ostrym nożem nacinamy głęboko cienkie plastry, tak by spód mięsa dobrze się trzymał. Należy uważać, żeby plastrów nie odkrawać, tylko nadcinać.
Przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy starty chleb razowy, mieszamy i studzimy. Dodajemy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz nakładamy delikatnie w co drugie nacięcie i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami (te nadziane plastry), nadając pieczeni jej pierwotny kształt.
Do sosu w brytfannie dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i odrobinę mąki. Zagotowujemy. Wkładamy pieczeń, dolewamy resztę wywaru i dopiekamy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C
Pieczeń przekładamy na półmisek, wyjmujemy szpilki, sos przecieramy przez sito lub miksujemy i polewamy mięso. Dwa połączone plastry z farszem w środku stanowią jedną porcję.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy