Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń mielona z grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1026793" data-attributes="member: 10341"><p>Czasem niewielki dodatek grzybów nadaje znanej potrawie atrakcyjną nowość. Tak też jest z pieczenią z mielonego mięsa. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>25 dkg mięsa mielonego mieszanego</p><p>25 dkg grzybów leśnych (borowiki, kozaki, kurki lub grzyby mieszane)</p><p>2 cebule (jedna średnia, druga nieco większa) </p><p>12 dkg bułki tartej</p><p>2 jaja</p><p>łyżka drobniutko usiekanej natki pietruszki</p><p>1 duży pomidor</p><p>pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany</p><p>sól, pieprz</p><p>dowolny tłuszcz do smażenia (brałam olej z maslem)</p><p></p><p>Oczyszczone grzyby dusimy w tłuszczu z drobno posiekaną śrenią cebulą. Nastepnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli siekamy w blenderze, to należy uważać, żeby nie wyszła papka, tylko mielone grzyby. Łączymy je z mięsem, dodajemy jajka, bułkę tartą i pietruszkę. Masę mięsno-grzybową solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli trzeba dosypujemy trochę bułki.</p><p>Z masy formujemy podłużny &quot;bochenek&quot; (tzw. klops), który podsmażamy w brytfance w tłuszczu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę oraz pokrojony na ćwiartki pomidor. Pieczemy pieczeń w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 st., polewając od czasu do czasu sosem własnym. Gdyby sos groził wyparowaniem - dodajemy nieco wrzątku. Po 35 minutach pieczenia, polewamy pieczeń śmietaną i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.</p><p>Podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1026793, member: 10341"] Czasem niewielki dodatek grzybów nadaje znanej potrawie atrakcyjną nowość. Tak też jest z pieczenią z mielonego mięsa. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]25 dkg mięsa mielonego mieszanego 25 dkg grzybów leśnych (borowiki, kozaki, kurki lub grzyby mieszane) 2 cebule (jedna średnia, druga nieco większa) 12 dkg bułki tartej 2 jaja łyżka drobniutko usiekanej natki pietruszki 1 duży pomidor pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz dowolny tłuszcz do smażenia (brałam olej z maslem) Oczyszczone grzyby dusimy w tłuszczu z drobno posiekaną śrenią cebulą. Nastepnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli siekamy w blenderze, to należy uważać, żeby nie wyszła papka, tylko mielone grzyby. Łączymy je z mięsem, dodajemy jajka, bułkę tartą i pietruszkę. Masę mięsno-grzybową solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli trzeba dosypujemy trochę bułki. Z masy formujemy podłużny "bochenek" (tzw. klops), który podsmażamy w brytfance w tłuszczu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę oraz pokrojony na ćwiartki pomidor. Pieczemy pieczeń w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 st., polewając od czasu do czasu sosem własnym. Gdyby sos groził wyparowaniem - dodajemy nieco wrzątku. Po 35 minutach pieczenia, polewamy pieczeń śmietaną i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń mielona z grzybami*
Top
Bottom