Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pieczeń po staropolsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 853429" data-attributes="member: 15338"><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości - 1 kg,</li> <li data-xf-list-type="ul">przyprawa staropolska do pieczeni - 1 opak,</li> <li data-xf-list-type="ul">sok z cytryny,</li> <li data-xf-list-type="ul">miód płynny - 3- 4 łyżki,</li> <li data-xf-list-type="ul">masło <u>-</u> 2 - 4 łyżki</li> </ul><p>Umyte i osuszone mięso (ja dziś użyłam karczku i nie w jednym kawałku a w trzech), natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).</p><p> </p><p> Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem.</p><p> Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.</p><p> </p><p> Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło).</p><p> Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 853429, member: 15338"] [LIST][*]schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości - 1 kg, [*]przyprawa staropolska do pieczeni - 1 opak, [*]sok z cytryny, [*]miód płynny - 3- 4 łyżki, [*]masło [U]-[/U] 2 - 4 łyżki [/LIST] Umyte i osuszone mięso (ja dziś użyłam karczku i nie w jednym kawałku a w trzech), natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem. Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło). Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pieczeń po staropolsku*
Top
Bottom