Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń wieprzowa z gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1483702" data-attributes="member: 10341"><p>Do świąt zostało co prawda trochę czasu, ale ja zaczynam testować świąteczne dania obiadowe, tym razem niekoniecznie z drobiu. Przepis znalazłam w czasopiśmie &quot;Pani domu poleca&quot;. Przepis przeznaczony jest dla 8 - 10 osób pod warunkiem, że będzie to główne danie pełnego obiadu ( w innym przypadku liczymy je dla 4 osób).</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>-</strong> 1,2 kg karkówki</p><p>- 4 twarde gruszki z ogonkami</p><p>- cebula</p><p>- cytryna</p><p>- szklanka jasnego piwa</p><p>- 4 łyżki dżemu z żurawin lub duszonych żurawin (brałam dżem)</p><p>- po 2 łyżki oleju i miodu (ja dodałam do smażenia z olejem jeszcze 2 łyżki masła)</p><p>- tymianek, sól, pieprz (kto, ma świeży tymianek - dodaje go do duszenia, suszonym zaś nacieramy mięso.</p><p></p><p>Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli kupiony kawałek karkówki nie jest zbyt foremny, nadajemy mu odpowiedni kształt oraz sznurujemy kuchenną nicią i smarujemy miodem. Cebulę obieramy i siekamy.</p><p>W brytfance obsmażamy na oleju i maśle mięso, dodajemy cebulę i gałązkę tymianku świeżego, wlewamy piwo i pieczemy około godziny (ja piekę do miękkości mięsa) w piekarniku nagrzanym do 180 st. Często polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia mięso obracamy.</p><p>Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki, wydrążamy od spodu gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do mięsa, gdy będzie ono już miękkie. Posypujemy tylko żółtymi (bez białego albedo) pokrojonymi w cieniutki makaron paseczkami ze skórki cytrynowej (ja biorę skórkę z połowy cytryny, ale kto chce, może wziąć całą) i polewamy mięso powstałym sosem. Piec razem jeszcze 10 - 15 minut. Pieczeń wyjmujemy na półmisek, kroimy w plastry, obkładamy gruszkami, dekorujemy żurawinami i polewamy sosem z pieczenia.</p><p>Potrawa jest doskonała pod względem smaku oraz wyglądu i świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Polecam i smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1483702, member: 10341"] Do świąt zostało co prawda trochę czasu, ale ja zaczynam testować świąteczne dania obiadowe, tym razem niekoniecznie z drobiu. Przepis znalazłam w czasopiśmie "Pani domu poleca". Przepis przeznaczony jest dla 8 - 10 osób pod warunkiem, że będzie to główne danie pełnego obiadu ( w innym przypadku liczymy je dla 4 osób). [B]Składniki -[/B] 1,2 kg karkówki - 4 twarde gruszki z ogonkami - cebula - cytryna - szklanka jasnego piwa - 4 łyżki dżemu z żurawin lub duszonych żurawin (brałam dżem) - po 2 łyżki oleju i miodu (ja dodałam do smażenia z olejem jeszcze 2 łyżki masła) - tymianek, sól, pieprz (kto, ma świeży tymianek - dodaje go do duszenia, suszonym zaś nacieramy mięso. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli kupiony kawałek karkówki nie jest zbyt foremny, nadajemy mu odpowiedni kształt oraz sznurujemy kuchenną nicią i smarujemy miodem. Cebulę obieramy i siekamy. W brytfance obsmażamy na oleju i maśle mięso, dodajemy cebulę i gałązkę tymianku świeżego, wlewamy piwo i pieczemy około godziny (ja piekę do miękkości mięsa) w piekarniku nagrzanym do 180 st. Często polewamy wytwarzającym się sosem. W połowie pieczenia mięso obracamy. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki, wydrążamy od spodu gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do mięsa, gdy będzie ono już miękkie. Posypujemy tylko żółtymi (bez białego albedo) pokrojonymi w cieniutki makaron paseczkami ze skórki cytrynowej (ja biorę skórkę z połowy cytryny, ale kto chce, może wziąć całą) i polewamy mięso powstałym sosem. Piec razem jeszcze 10 - 15 minut. Pieczeń wyjmujemy na półmisek, kroimy w plastry, obkładamy gruszkami, dekorujemy żurawinami i polewamy sosem z pieczenia. Potrawa jest doskonała pod względem smaku oraz wyglądu i świetnie nadaje się na świąteczny obiad. Polecam i smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń wieprzowa z gruszkami
Top
Bottom