- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
1,2 kg łopatki z kością (najlepiej ze skórą)
2,5 dag suszonych prawdziwków
8 knedli lub innych klusek
20 dag cebuli
1 główka włoskiej kapusty
4 łyżki śmietany kremówki
2 listki laurowe
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka masła lub margaryny
sól
pieprz
1 łyżka mąki
grubo mielony pieprz
Mięso umyć, osuszyć, skórę nadkroić w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 1,5 godz.
Prawdziwki namoczyć. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Cebule i listki laurowe ułożyć na blasze ok. 30 minut przed końcem pieczenia. Rozprowadzić wodą.
Kluski wykonać wg przepisu na opakowaniu.
Kapustę umyć, pokroić na cząstki. Poddusić ją w niewielkiej ilości osolonej wody, dodając tłuszcz i kminek.
Na sos: wodą z grzybów rozprowadzić wywar powstały podczas pieczenia, przelać go przez sito do garnka, dodać grzyby i zagotować. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zagęścić nią sos i zagotować. Pieczeń, kluski i jarzynę ułożyć na półmisku.

2,5 dag suszonych prawdziwków
8 knedli lub innych klusek
20 dag cebuli
1 główka włoskiej kapusty
4 łyżki śmietany kremówki
2 listki laurowe
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka masła lub margaryny
sól
pieprz
1 łyżka mąki
grubo mielony pieprz
Mięso umyć, osuszyć, skórę nadkroić w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 1,5 godz.
Prawdziwki namoczyć. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Cebule i listki laurowe ułożyć na blasze ok. 30 minut przed końcem pieczenia. Rozprowadzić wodą.
Kluski wykonać wg przepisu na opakowaniu.
Kapustę umyć, pokroić na cząstki. Poddusić ją w niewielkiej ilości osolonej wody, dodając tłuszcz i kminek.
Na sos: wodą z grzybów rozprowadzić wywar powstały podczas pieczenia, przelać go przez sito do garnka, dodać grzyby i zagotować. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zagęścić nią sos i zagotować. Pieczeń, kluski i jarzynę ułożyć na półmisku.
