Pieczeń wieprzowa z włoską kapustą

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
1,2 kg łopatki z kością (najlepiej ze skórą)
2,5 dag suszonych prawdziwków
8 knedli lub innych klusek
20 dag cebuli
1 główka włoskiej kapusty
4 łyżki śmietany kremówki
2 listki laurowe
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka masła lub margaryny
sól
pieprz
1 łyżka mąki
grubo mielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, skórę nadkroić w kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 1,5 godz.
Prawdziwki namoczyć. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Cebule i listki laurowe ułożyć na blasze ok. 30 minut przed końcem pieczenia. Rozprowadzić wodą.
Kluski wykonać wg przepisu na opakowaniu.
Kapustę umyć, pokroić na cząstki. Poddusić ją w niewielkiej ilości osolonej wody, dodając tłuszcz i kminek.
Na sos: wodą z grzybów rozprowadzić wywar powstały podczas pieczenia, przelać go przez sito do garnka, dodać grzyby i zagotować. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zagęścić nią sos i zagotować. Pieczeń, kluski i jarzynę ułożyć na półmisku.

pyzy.jpg
 

Załączniki

  • pyzy.jpg
    pyzy.jpg
    233.2 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy