Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń wołowa na sposób hiszpański*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 872642" data-attributes="member: 10341"><p>Pieczeń tę podaje się na zimno, na przykład na obiad do gorących młodych ziemniaków. Kto ma ochotę i odwagę spróbować takiego zestawienia, gorąco zachęcam. Można oczywiście jeść też na zimno na kolację. Dużą rolę odgrywa tu sos (zimny), którym polewamy plastry pieczeni. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja i robiłam go kilka razy. Dla mnie jednej jest to bardzo wygodna forma posiłku. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg wołowiny zrazowej bez kości</p><p>filiżanka oliwy z oliwek ( ja biorę pół filiżanki)</p><p>4 pomidory obrane ze skórki</p><p>1 duża cebula </p><p>sól</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>2 duże ząbki czosnku</p><p>1 filiżanka oliwy z oliwek</p><p>2 ugotowane na twardo jajka</p><p>pęczek posiekanej natki pietruszki</p><p>łyżka octu winnego</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Najlepiej gdy wołowina jest w zwartym kawałku, wtedy pieczeń zachowuje ładny kształt i dobrze się kroi na plastry. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Póżniej solimy i obrumieniamy na silnie rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Następnie dodajemy podzielone na ćwiartki pomidory i drobno posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem, dodając od czasu do czasu odrobinę wody, żeby mięso się nie przypaliło. Gotowe mięso (sprawdzamy widelcem lub szpikulcem) ochładzamy, po czym kroimy na plastry i układamy na półmisku.</p><p>SOS: obrane z łuski ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę i ucieramy z filiżanką oliwy, dodajemy posiekane jajka i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy ocet winny. Po wymieszaniu, sosem tym polewamy mięso bezpośrednio przed podaniem. </p><p>Do tego gorące młode ziamniaki z koperkiem, lub na kolację pieczywo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 872642, member: 10341"] Pieczeń tę podaje się na zimno, na przykład na obiad do gorących młodych ziemniaków. Kto ma ochotę i odwagę spróbować takiego zestawienia, gorąco zachęcam. Można oczywiście jeść też na zimno na kolację. Dużą rolę odgrywa tu sos (zimny), którym polewamy plastry pieczeni. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja i robiłam go kilka razy. Dla mnie jednej jest to bardzo wygodna forma posiłku. [B]Składniki[/B] 1 kg wołowiny zrazowej bez kości filiżanka oliwy z oliwek ( ja biorę pół filiżanki) 4 pomidory obrane ze skórki 1 duża cebula sól [B]Sos[/B] 2 duże ząbki czosnku 1 filiżanka oliwy z oliwek 2 ugotowane na twardo jajka pęczek posiekanej natki pietruszki łyżka octu winnego sól, pieprz Najlepiej gdy wołowina jest w zwartym kawałku, wtedy pieczeń zachowuje ładny kształt i dobrze się kroi na plastry. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Póżniej solimy i obrumieniamy na silnie rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Następnie dodajemy podzielone na ćwiartki pomidory i drobno posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem, dodając od czasu do czasu odrobinę wody, żeby mięso się nie przypaliło. Gotowe mięso (sprawdzamy widelcem lub szpikulcem) ochładzamy, po czym kroimy na plastry i układamy na półmisku. SOS: obrane z łuski ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę i ucieramy z filiżanką oliwy, dodajemy posiekane jajka i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy ocet winny. Po wymieszaniu, sosem tym polewamy mięso bezpośrednio przed podaniem. Do tego gorące młode ziamniaki z koperkiem, lub na kolację pieczywo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń wołowa na sposób hiszpański*
Bottom