- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pieczeń z mięsa mielonego, spaghetti i sos pomidorowy
4. marchewki
2 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oregano
50 g sera feta
1 duże jajko
łyżeczka pieprzu i soli
2 czerwone chili
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie-Passata)
50 g zółtego sera
500 g spaghetti
1.Marchew obieramy, kroimy na ćwiartki, Wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą. Wsadzamy do piekarnika 200 stopni przez 10 minut.
2.Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, pokruszonym serem, jajkiem oraz po jednej łyżeczce oregano, pieprzu i soli. Dokładnie mieszamy. Formujemy walec o długości ok 20 cm i jeżeli marchewki (są już w piekarniku 10 minut) delikatnie je rozsuwamy i kładziemy mięso. Dalej wszystko pieczemy ok 25 minut, aż mielone zacznie się rumienić.
3.Papryczki chili kroimy w poprzek, usuwamy pestki. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę.
4.W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy mocno 3 łyżki oleju.Dodajemy papryczkę i 30 sekund smażymy. Zmniejszamy ogień, wyjmujemy papryczki i dodajemy cebulę i czosnek, a po następnej minucie przetarte pomidory i łyżeczkę oergano. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
5.Upieczone mięso przekładamy do naczynia z sosem pomidorowym. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
6.Gotujemy spaghetti. W czasie odcedzania makaronu dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie)
7.Na półmisek wylewamy sos, kładziemy makaron a na makaron pokrojone plastry naszej pieczeni. Dekorujemy marchewką i upieczonymi papryczkami chili.
Ps1.Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie.
Ps2. Przepis jest na 6 osób. Na jedną porcję przypada 592 kalorie.

4. marchewki
2 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oregano
50 g sera feta
1 duże jajko
łyżeczka pieprzu i soli
2 czerwone chili
2-3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie-Passata)
50 g zółtego sera
500 g spaghetti
1.Marchew obieramy, kroimy na ćwiartki, Wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą. Wsadzamy do piekarnika 200 stopni przez 10 minut.
2.Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, pokruszonym serem, jajkiem oraz po jednej łyżeczce oregano, pieprzu i soli. Dokładnie mieszamy. Formujemy walec o długości ok 20 cm i jeżeli marchewki (są już w piekarniku 10 minut) delikatnie je rozsuwamy i kładziemy mięso. Dalej wszystko pieczemy ok 25 minut, aż mielone zacznie się rumienić.
3.Papryczki chili kroimy w poprzek, usuwamy pestki. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę.
4.W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy mocno 3 łyżki oleju.Dodajemy papryczkę i 30 sekund smażymy. Zmniejszamy ogień, wyjmujemy papryczki i dodajemy cebulę i czosnek, a po następnej minucie przetarte pomidory i łyżeczkę oergano. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
5.Upieczone mięso przekładamy do naczynia z sosem pomidorowym. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
6.Gotujemy spaghetti. W czasie odcedzania makaronu dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie)
7.Na półmisek wylewamy sos, kładziemy makaron a na makaron pokrojone plastry naszej pieczeni. Dekorujemy marchewką i upieczonymi papryczkami chili.
Ps1.Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie.
Ps2. Przepis jest na 6 osób. Na jedną porcję przypada 592 kalorie.