Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń z mięsa mielonego, spaghetti i sos pomidorowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1545351" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pieczeń z mięsa mielonego, spaghetti i sos pomidorowy</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]90715[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>4. marchewki</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>500 g mięsa mielonego</p><p>2 łyżki oregano</p><p>50 g sera feta</p><p>1 duże jajko</p><p>łyżeczka pieprzu i soli</p><p>2 czerwone chili</p><p>2-3 łyżki oleju </p><p>1 cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie-Passata)</p><p>50 g zółtego sera</p><p>500 g spaghetti</p><p></p><p>1.Marchew obieramy, kroimy na ćwiartki, Wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą. Wsadzamy do piekarnika 200 stopni przez 10 minut.</p><p>2.Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, pokruszonym serem, jajkiem oraz po jednej łyżeczce oregano, pieprzu i soli. Dokładnie mieszamy. Formujemy walec o długości ok 20 cm i jeżeli marchewki (są już w piekarniku 10 minut) delikatnie je rozsuwamy i kładziemy mięso. Dalej wszystko pieczemy ok 25 minut, aż mielone zacznie się rumienić.</p><p>3.Papryczki chili kroimy w poprzek, usuwamy pestki. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę.</p><p>4.W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy mocno 3 łyżki oleju.Dodajemy papryczkę i 30 sekund smażymy. Zmniejszamy ogień, wyjmujemy papryczki i dodajemy cebulę i czosnek, a po następnej minucie przetarte pomidory i łyżeczkę oergano. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.</p><p>5.Upieczone mięso przekładamy do naczynia z sosem pomidorowym. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. </p><p>6.Gotujemy spaghetti. W czasie odcedzania makaronu dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie)</p><p>7.Na półmisek wylewamy sos, kładziemy makaron a na makaron pokrojone plastry naszej pieczeni. Dekorujemy marchewką i upieczonymi papryczkami chili.</p><p></p><p>Ps1.Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie.</p><p>Ps2. Przepis jest na 6 osób. Na jedną porcję przypada 592 kalorie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1545351, member: 140"] [SIZE=14][B]Pieczeń z mięsa mielonego, spaghetti i sos pomidorowy[/B][/SIZE] [ATTACH=full]90715[/ATTACH] 4. marchewki 2 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej 500 g mięsa mielonego 2 łyżki oregano 50 g sera feta 1 duże jajko łyżeczka pieprzu i soli 2 czerwone chili 2-3 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie-Passata) 50 g zółtego sera 500 g spaghetti 1.Marchew obieramy, kroimy na ćwiartki, Wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą. Wsadzamy do piekarnika 200 stopni przez 10 minut. 2.Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, pokruszonym serem, jajkiem oraz po jednej łyżeczce oregano, pieprzu i soli. Dokładnie mieszamy. Formujemy walec o długości ok 20 cm i jeżeli marchewki (są już w piekarniku 10 minut) delikatnie je rozsuwamy i kładziemy mięso. Dalej wszystko pieczemy ok 25 minut, aż mielone zacznie się rumienić. 3.Papryczki chili kroimy w poprzek, usuwamy pestki. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę. 4.W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy mocno 3 łyżki oleju.Dodajemy papryczkę i 30 sekund smażymy. Zmniejszamy ogień, wyjmujemy papryczki i dodajemy cebulę i czosnek, a po następnej minucie przetarte pomidory i łyżeczkę oergano. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. 5.Upieczone mięso przekładamy do naczynia z sosem pomidorowym. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. 6.Gotujemy spaghetti. W czasie odcedzania makaronu dodajemy do niego łyżeczkę masła (opcjonalnie) 7.Na półmisek wylewamy sos, kładziemy makaron a na makaron pokrojone plastry naszej pieczeni. Dekorujemy marchewką i upieczonymi papryczkami chili. Ps1.Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie. Ps2. Przepis jest na 6 osób. Na jedną porcję przypada 592 kalorie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń z mięsa mielonego, spaghetti i sos pomidorowy
Top
Bottom