- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pieczeń z mięsa wieprzowego z koprem włoskim
1,2 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
Marynata:
łyżeczka kardamonu, kolendry i pieprzu
375 ml wina deserowego
2 bulwy kopru włoskiego
250 g szarlotek
Sól i pieprz
50 ml oliwy
Pęczek koperku
1.Miąso marynujemy i na 24 godziny odstawiamy do lodówki.
2.Fenkuła kroimy na ćwiartki a następnie na 5 mm paski. Cebulki kroimy w półkrążki.
3.Na rozgrzanym tłuszczu mocno obsmażamy mięso, które obficie zostało osolone i popieprzone.
4.Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy pozostałą zalewę. Dodajemy po boku koper włoski. Pieczemy w temp 180 stopni ( z nawiewem) przez 90 minut.
5.Po upieczeniu mięso wyjmujemy i pozostawiamy 5 minut następnie kroimy w plastry. Warzywa wyciągamy z płynu , posypujemy posiekanym koperkiem i układamy koło plastrów mięsa. A sam sos jeżeli potrzemy przecedzamy i zgęszczamy.
Ps 1. Wskazane jest podać z pieczonymi połówkami ziemniaków obficie posypanymi tymiankiem.
Ps 2. Przepis jest na 4-6 osób gdzie na porcję wraz z ziemniakami przypada 741 kcal
Ps 3. Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 2014/01

1,2 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
Marynata:
łyżeczka kardamonu, kolendry i pieprzu
375 ml wina deserowego
2 bulwy kopru włoskiego
250 g szarlotek
Sól i pieprz
50 ml oliwy
Pęczek koperku
1.Miąso marynujemy i na 24 godziny odstawiamy do lodówki.
2.Fenkuła kroimy na ćwiartki a następnie na 5 mm paski. Cebulki kroimy w półkrążki.
3.Na rozgrzanym tłuszczu mocno obsmażamy mięso, które obficie zostało osolone i popieprzone.
4.Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy pozostałą zalewę. Dodajemy po boku koper włoski. Pieczemy w temp 180 stopni ( z nawiewem) przez 90 minut.
5.Po upieczeniu mięso wyjmujemy i pozostawiamy 5 minut następnie kroimy w plastry. Warzywa wyciągamy z płynu , posypujemy posiekanym koperkiem i układamy koło plastrów mięsa. A sam sos jeżeli potrzemy przecedzamy i zgęszczamy.
Ps 1. Wskazane jest podać z pieczonymi połówkami ziemniaków obficie posypanymi tymiankiem.
Ps 2. Przepis jest na 4-6 osób gdzie na porcję wraz z ziemniakami przypada 741 kcal
Ps 3. Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 2014/01