Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń z porami w cieście
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1600233" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na ten przysmak znalazłam w czasopiśmie &quot;Moje gotowanie&quot;, numer sprzed kilku lat. Rodzina okazała się niezwykle gościnna i dzisiaj na mnie przypadła kolej wydania uroczystego obiadu. Jako danie główne będzie ta pieczeń, obliczona mniej więcej dla 6 osób. Najpierw zaopatrujemy się w:</p><p> - 75 dkg mielonej wieprzowiny</p><p> - bułkę kajzerkę</p><p> - szklankę bulionu (może być z kostki)</p><p> - 2 cebule</p><p> - pół pęczka natki</p><p> - jajko</p><p> - 4 plasterki wędzonego boczku</p><p> - 2 duże pory</p><p> - opakowanie ciasta francuskiego (około 42 - 45 dkg)</p><p> - kilka łyżek mleka</p><p> - 2 łyżki oleju</p><p> - sól, pieprz - do smaku</p><p></p><p>Bułkę moczymy 5 minut w bulionie i odciskamy. Cebule obieramy i siekamy. Umytą i osuszoną natkę siekamy.</p><p>Mielone mięso, cebulę, jajko, bułkę i natkę wyrabiamy, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.</p><p>Pory czyścimy - ja odcinam większość zielonych liści - i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, po czym osączamy.</p><p>Z masy mięsnej formujemy prostokąt. Pory owijamy w plastry boczku i układamy na mięsie. Mięso, z porami w środku, rolujemy.</p><p>Brytfankę natłuszczamy olejem (ja dodaję dla smaku jeszcze łyżkę masła) i układamy w niej mięso. Pieczemy według przepisu 45 minut w temperaturze 175 st. Ponieważ ja nie lubię się z moim elektrycznym piekarnikiem, wydłużam ten czas o 10 minut.</p><p>Ciasto francuskie lekko rozmrażamy i rozwijamy. Pieczeń lekko ostudzić i wyłożyć na ciasto. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem, zawijamy , mocno sklejamy. Wierzch pieczeni smarujemy mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1600233, member: 10341"] Przepis na ten przysmak znalazłam w czasopiśmie "Moje gotowanie", numer sprzed kilku lat. Rodzina okazała się niezwykle gościnna i dzisiaj na mnie przypadła kolej wydania uroczystego obiadu. Jako danie główne będzie ta pieczeń, obliczona mniej więcej dla 6 osób. Najpierw zaopatrujemy się w: - 75 dkg mielonej wieprzowiny - bułkę kajzerkę - szklankę bulionu (może być z kostki) - 2 cebule - pół pęczka natki - jajko - 4 plasterki wędzonego boczku - 2 duże pory - opakowanie ciasta francuskiego (około 42 - 45 dkg) - kilka łyżek mleka - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - do smaku Bułkę moczymy 5 minut w bulionie i odciskamy. Cebule obieramy i siekamy. Umytą i osuszoną natkę siekamy. Mielone mięso, cebulę, jajko, bułkę i natkę wyrabiamy, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pory czyścimy - ja odcinam większość zielonych liści - i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, po czym osączamy. Z masy mięsnej formujemy prostokąt. Pory owijamy w plastry boczku i układamy na mięsie. Mięso, z porami w środku, rolujemy. Brytfankę natłuszczamy olejem (ja dodaję dla smaku jeszcze łyżkę masła) i układamy w niej mięso. Pieczemy według przepisu 45 minut w temperaturze 175 st. Ponieważ ja nie lubię się z moim elektrycznym piekarnikiem, wydłużam ten czas o 10 minut. Ciasto francuskie lekko rozmrażamy i rozwijamy. Pieczeń lekko ostudzić i wyłożyć na ciasto. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem, zawijamy , mocno sklejamy. Wierzch pieczeni smarujemy mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczeń z porami w cieście
Bottom