U mnie musi być w każde Święta Wielkanocne. Nie zawsze pod tą samą postacią, bo raz w żurku, a innym razem jako przystawka lub danie główne. Wszyscy jedzą ją z dużym apetytem. Jeden przepis pochodzi z czasopisma „Pani domu poleca”, a drugi stąd Pierwszy obliczony jest dla 8 osób.
Składniki 1 wersji
- 8 surowych białych kiełbasek (wielkość zależnie od apetytów, ja biorę około 15 dkg/szt)
- 4 ząbki czosnku
- szklanka ciemnego piwa
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Piwo mieszamy z miodem i olejem. Dodajemy połowę posiekanego czosnku oraz cały tymianek, majeranek i pieprz. Kiełbaski płuczemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ja w dobranej rozmiarami emaliowanej rynce żeliwnej. Polewamy połową sosu. Przewracamy na drugą stronę i polewamy resztą sosu. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C. Pieczemy około godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia kiełbaski posypujemy resztą czosnku. Podajemy na gorąco lub na zimno – wtedy doskonale smakuje z chrzanem.
Składniki 2 wersji (6 porcji)
-1 kg białej kiełbasy
-5 ząbków czosnku, zgniecionych
-100 ml wody
-2 łyżki oliwy z oliwek
-tymianek
-szczypta soli
-pieprz czarny mielony
Kiełbasę wymyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę. Natrzeć ją czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem. Ja często podaję z pieczonymi kartoflami. Smacznego.
edit
rzepraszam za niejednolitą czcionkę. To już 3 temat dzisiaj, kiedy nie mogę opanować druku. Pozdrawiam.
-
Składniki 1 wersji
- 8 surowych białych kiełbasek (wielkość zależnie od apetytów, ja biorę około 15 dkg/szt)
- 4 ząbki czosnku
- szklanka ciemnego piwa
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Piwo mieszamy z miodem i olejem. Dodajemy połowę posiekanego czosnku oraz cały tymianek, majeranek i pieprz. Kiełbaski płuczemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ja w dobranej rozmiarami emaliowanej rynce żeliwnej. Polewamy połową sosu. Przewracamy na drugą stronę i polewamy resztą sosu. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C. Pieczemy około godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia kiełbaski posypujemy resztą czosnku. Podajemy na gorąco lub na zimno – wtedy doskonale smakuje z chrzanem.
Składniki 2 wersji (6 porcji)
-1 kg białej kiełbasy
-5 ząbków czosnku, zgniecionych
-100 ml wody
-2 łyżki oliwy z oliwek
-tymianek
-szczypta soli
-pieprz czarny mielony
Kiełbasę wymyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę. Natrzeć ją czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem. Ja często podaję z pieczonymi kartoflami. Smacznego.
edit
-
Ostatnią edycję dokonał moderator: