Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pieczona golonka w kapuście*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1476350" data-attributes="member: 422"><p>3-4 golonki </p><p>około kilograma kapusty kiszonej</p><p>smalec (miałam gęsi, ale można oczywiście wieprzowy)</p><p>włoszczyzna</p><p>przyprawy:</p><p>liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól i pieprz, kminek opcjonalnie</p><p></p><p></p><p></p><p>- golonki opalić jeśli trzeba, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną, zielem, listkiem laurowym, pieprzem,</p><p>- kapustę opłukać, jeśli bardzo kwaśna, obgotować (jeśli ktoś lubi, dodać kminek)</p><p>- skórę i tłuszcz oddzielić od mięsa, kości usunąć,</p><p>- brytfannę wysmarować smalcem, ułożyć warstwę kapusty, na to mięso, potem przykryć kapustą i na wierzch ułożyć skórę z tłuszczem, można chlupnąć trochę wywaru z gotowania mięsa,</p><p>- zapiekać w 180 stopniach około 1.5 godziny</p><p></p><p>Prosta i przepyszna przaśna potrawa. Tylko trzeba mieć naprawdę dobrą kapustę kiszoną. Dzisiaj robiłam ze słoikową z Rolnika, bardzo bardzo dobra, nic nie musiałam płukac, była w sam raz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1476350, member: 422"] 3-4 golonki około kilograma kapusty kiszonej smalec (miałam gęsi, ale można oczywiście wieprzowy) włoszczyzna przyprawy: liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól i pieprz, kminek opcjonalnie - golonki opalić jeśli trzeba, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną, zielem, listkiem laurowym, pieprzem, - kapustę opłukać, jeśli bardzo kwaśna, obgotować (jeśli ktoś lubi, dodać kminek) - skórę i tłuszcz oddzielić od mięsa, kości usunąć, - brytfannę wysmarować smalcem, ułożyć warstwę kapusty, na to mięso, potem przykryć kapustą i na wierzch ułożyć skórę z tłuszczem, można chlupnąć trochę wywaru z gotowania mięsa, - zapiekać w 180 stopniach około 1.5 godziny Prosta i przepyszna przaśna potrawa. Tylko trzeba mieć naprawdę dobrą kapustę kiszoną. Dzisiaj robiłam ze słoikową z Rolnika, bardzo bardzo dobra, nic nie musiałam płukac, była w sam raz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pieczona golonka w kapuście*
Bottom