- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepis znalazlam w jednym z wydan BBC Good Food gdzie Ramsay ma swoja stala rubryke.
Mieso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Zwiekszylam ilosc przypraw, wedlug mnie w oryginale jest zdecydowanie za malo.
Skladniki:
- kaczka - 1,5-2kg
- sol, pieprz
- 2 cytryny - przekrojone na pol a nastepnie na 4 czesci
- 3 kawalki kory cynamonowej, polamane
- 5 gwiazdek anyzu
- 5 zabkow czosnku, obranych i lekko zmiazdzonych nozem
- mlode ziemniaczki
1. Kaczke oczyscic z wnetrznosci (o ile sa) i natrzec srodek sola i pieprzem
2. Do srodka wlozyc cytryny, cynamon, anyz gwiazdzisty i czosnek
3. Widelcem ponakluwac skore (dosc gesto ale nie gleboko zeby nie uszkodzic miesa)
4. Rozgrzac piekarnik do 140C piec kaczke przez 2h. Ugotowac ziemniaki na "polmiekko"

5. Wyjac kaczke, odlac nieco tluszczu i dorzucic ziemniaki, rozgrzac piearnik do 220C
6. Piec ok 20-30 min az ladnie sie zezloci i ziemniaczki sie upieka
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: