Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Pieczona mamalyga z serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1340618" data-attributes="member: 1142"><p><strong>150g grubej kaszki kukurydzianej</strong></p><p><strong>1 litr wody lub rosolu</strong></p><p><strong>50g masla</strong></p><p><strong>350g fety</strong></p><p><strong>50g kaszkawala, startego na tarce</strong></p><p><strong>sol, pieprz</strong></p><p><strong>peczek cebulki dymki, posiekanej grubo</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 200C.</p><p></p><p>Na patelnie wsypalam kaszke i smazylam na sucho az zmienila kolor. Patelnie zestawilam z ognia i mieszajac powoli, dodawalam wode. Posolilam. </p><p>Ustawiam znow na ogniu i gotowalam chwilke az kaszka zgestniala nieco. Patelnie przykrylam pokrywka, zmniejszylam ogien i gotowalam 35 minut, mieszajac czesto. Masa jest gotowa gdy lyzka zostawia na dnie staly slad. Wtedy dodalam maslo i pokruszona fete. Doprawilam do smaku.</p><p></p><p>Calosc przelozylam do wysmarowanej maslem foremki (np. okragla 20cm) i pieklam 35 minut. Wierzch posypalam kaszkawalem i pieklam jeszcze 5 minut.</p><p>Wyjelam z pieca i zostawilam na 2-3 godziny do calkowitego ostygniecia i stezenia. Mamalyga ma byc dosc twarda i dac sie kroic.</p><p></p><p>Poniewaz serwowalam ja jako danie obiadowe przed podaniem podsmazylam kawalki na patelni. Podalam posypana dymka z warzywami po balkansku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76762[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1340618, member: 1142"] [B]150g grubej kaszki kukurydzianej 1 litr wody lub rosolu 50g masla 350g fety 50g kaszkawala, startego na tarce sol, pieprz peczek cebulki dymki, posiekanej grubo[/B] Piec rozgrzalam do 200C. Na patelnie wsypalam kaszke i smazylam na sucho az zmienila kolor. Patelnie zestawilam z ognia i mieszajac powoli, dodawalam wode. Posolilam. Ustawiam znow na ogniu i gotowalam chwilke az kaszka zgestniala nieco. Patelnie przykrylam pokrywka, zmniejszylam ogien i gotowalam 35 minut, mieszajac czesto. Masa jest gotowa gdy lyzka zostawia na dnie staly slad. Wtedy dodalam maslo i pokruszona fete. Doprawilam do smaku. Calosc przelozylam do wysmarowanej maslem foremki (np. okragla 20cm) i pieklam 35 minut. Wierzch posypalam kaszkawalem i pieklam jeszcze 5 minut. Wyjelam z pieca i zostawilam na 2-3 godziny do calkowitego ostygniecia i stezenia. Mamalyga ma byc dosc twarda i dac sie kroic. Poniewaz serwowalam ja jako danie obiadowe przed podaniem podsmazylam kawalki na patelni. Podalam posypana dymka z warzywami po balkansku. [ATTACH=full]76762[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Pieczona mamalyga z serem
Top
Bottom