Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pieczona papryka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1665420" data-attributes="member: 67"><p>Pasteryzowałam na różne sposoby, w piekarniku też, ale mam ciągle wątpliwości, co do czasu i temperatury. Zresztą chyba nie ja jedna, bo w necie co zalecenia dla tego sposobu, to inne. </p><p>Trzeba chyba zrobić jakieś doświadczenie na otwartym słoiku i po wymaganym czasie ogrzewania zmierzyć temperaturę przetworu. </p><p>Bo jeśli pieczemy mięso przez, powiedzmy, jedną godzinę w 180*C, a ono jest upieczone, kiedy temperatura wnętrza wynosi około 70 stopni, to ile ma taki przetwór po 20 minutach i znacznie niższej temperaturze? Na pewno zależy to od gęstości itd. ale chcemy, żeby zawartość miała blisko 100*C. </p><p>Poza tym mam wątpliwości, czy szkło jest dostosowane do piekarnikowych temperatur. Miałam nawet taki przypadek, że wyjmowany przez ściereczkę słoik wybuchnął. Rozerwało go w kilku miejscach, nawet nie rozniosło go po komorze piekarnika, tylko jakby zrobił głośne pyk i usiadł.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1665420, member: 67"] Pasteryzowałam na różne sposoby, w piekarniku też, ale mam ciągle wątpliwości, co do czasu i temperatury. Zresztą chyba nie ja jedna, bo w necie co zalecenia dla tego sposobu, to inne. Trzeba chyba zrobić jakieś doświadczenie na otwartym słoiku i po wymaganym czasie ogrzewania zmierzyć temperaturę przetworu. Bo jeśli pieczemy mięso przez, powiedzmy, jedną godzinę w 180*C, a ono jest upieczone, kiedy temperatura wnętrza wynosi około 70 stopni, to ile ma taki przetwór po 20 minutach i znacznie niższej temperaturze? Na pewno zależy to od gęstości itd. ale chcemy, żeby zawartość miała blisko 100*C. Poza tym mam wątpliwości, czy szkło jest dostosowane do piekarnikowych temperatur. Miałam nawet taki przypadek, że wyjmowany przez ściereczkę słoik wybuchnął. Rozerwało go w kilku miejscach, nawet nie rozniosło go po komorze piekarnika, tylko jakby zrobił głośne pyk i usiadł. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pieczona papryka
Top
Bottom