Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pieczone bakłażany ze smażoną cebulą i siekaną cytryną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1565352" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Jerozolima&quot;. Właśnie zauważyłam, że jak mam nową książkę kucharską, to w pierwszej kolejności wypróbowuję przepisy na dania z bakłażanów.</p><p></p><p>2 spore bakłażany (ok. 750 g), przekrojone wzdłuż na pół, razem z szypułkami</p><p>150 ml oliwy</p><p>4 cebule (ok 550 g), obrane i pokrojone na cienkie plasterki</p><p>1,5 zielonej papryczki chili</p><p>1,5 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>1 łyżeczka sumaku</p><p>50 g fety, pokruszonej na niezbyt małe kawałki (moim zdaniem można pominąć)</p><p>1 średnia cytryna (nieco za dużo, IMO)</p><p>1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę</p><p>sól</p><p>czarny pieprz</p><p></p><p></p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 220oC (200, jeśli z termoobiegiem).</p><p></p><p>Bakłażany ponacinać w kratkę, posmarować 100 ml oliwy i posypać solą (nie żałować) i pieprzem. Ułożyć ponacinaną strony do góry i piec około 45 minut (moim wystarczyło 35, ale były nieduże), aż miąższ będzie złotobrazowy i zupełnie miękki.</p><p></p><p>W czasie, gdy bakłażany się pieką, rozgrzać pozostałą oliwę na patelni na silnym ogniu. Dodać cebulę i pół łyżeczki soli. Smażyć przez 8 minut, często mieszając, aż kawałki cebuli nabiorą chrupkości i naprawdę ciemnego koloru. Posiekać chili (podzielić na dwie części, posiekaną połówkę zachować do dekoracji), wyrzucając pestki. Dodać do cebuli kumin, sumak, jedną posiekaną papryczkę. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać fetę. Smażyć jeszcze minutę, z rzadka mieszając, zdjąć patelnię z ognia.</p><p></p><p>Z cytryny usunąć skórkę i albedo. Miąższ grubo posiekać, zachowując sok (pestki wyrzucić). Miąższ z sokiem wymieszać z czosnkiem i zachowaną połówką chili.</p><p></p><p>Upieczone bakłażany przełożyć na półmisek, polać sosem cytrynowym. Cebulę lekko podgrzać i przełożyć na bakłażany. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91942[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1565352, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "Jerozolima". Właśnie zauważyłam, że jak mam nową książkę kucharską, to w pierwszej kolejności wypróbowuję przepisy na dania z bakłażanów. 2 spore bakłażany (ok. 750 g), przekrojone wzdłuż na pół, razem z szypułkami 150 ml oliwy 4 cebule (ok 550 g), obrane i pokrojone na cienkie plasterki 1,5 zielonej papryczki chili 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka sumaku 50 g fety, pokruszonej na niezbyt małe kawałki (moim zdaniem można pominąć) 1 średnia cytryna (nieco za dużo, IMO) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól czarny pieprz Piekarnik rozgrzać do 220oC (200, jeśli z termoobiegiem). Bakłażany ponacinać w kratkę, posmarować 100 ml oliwy i posypać solą (nie żałować) i pieprzem. Ułożyć ponacinaną strony do góry i piec około 45 minut (moim wystarczyło 35, ale były nieduże), aż miąższ będzie złotobrazowy i zupełnie miękki. W czasie, gdy bakłażany się pieką, rozgrzać pozostałą oliwę na patelni na silnym ogniu. Dodać cebulę i pół łyżeczki soli. Smażyć przez 8 minut, często mieszając, aż kawałki cebuli nabiorą chrupkości i naprawdę ciemnego koloru. Posiekać chili (podzielić na dwie części, posiekaną połówkę zachować do dekoracji), wyrzucając pestki. Dodać do cebuli kumin, sumak, jedną posiekaną papryczkę. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać fetę. Smażyć jeszcze minutę, z rzadka mieszając, zdjąć patelnię z ognia. Z cytryny usunąć skórkę i albedo. Miąższ grubo posiekać, zachowując sok (pestki wyrzucić). Miąższ z sokiem wymieszać z czosnkiem i zachowaną połówką chili. Upieczone bakłażany przełożyć na półmisek, polać sosem cytrynowym. Cebulę lekko podgrzać i przełożyć na bakłażany. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. [ATTACH=full]91942[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pieczone bakłażany ze smażoną cebulą i siekaną cytryną
Bottom