Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1669895" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pieczone pierogi z kapustą i grzybami</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/" target="_blank">https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierog...sta-i-grzybami/</a></p><p></p><p><strong>Składniki na ciasto:</strong></p><p>2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej)</p><p>1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą) - u mnie orkiszowej tortowej</p><p>1 łyżeczka suchych drożdży (dałam 25 g świeżych)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 żółtko (białko zostawiamy na później)</p><p>ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego - dałam jogurt typu greckiego</p><p>150 g miękkiego masła (3/4 kostki) - u mnie masło z dodatkiem łyżki smalcu</p><p>opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody - u mnie dodatkowe żółtko </p><p>Ja zużyłam jeszcze dwa żółtka i mniej więcej 2 łyżki śmietanki do smarowania pierogów przed pieczeniem.</p><p>Od siebie dodałam też łyżeczkę cukru do drożdży.</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p>0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)</p><p>2 garście suszonych grzybów leśnych</p><p>1 duża cebula</p><p>1 łyżka bułki tartej</p><p>3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia </p><p>0,5 łyżeczki majeranku (pominęłam)</p><p>sól, pieprz, cukier </p><p>Ja farsz robiłam na oko do kilku rodzajów pierogów, ale podobnie. Dodałam jeszcze mrożonych podgrzybków i odrobinę pieczarek. </p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać kilka łyżek wody po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.</p><p>W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.</p><p>Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc &#8220;falbankę&#8221;. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180&#186; C. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.</p><p></p><p>Ja nie wałkowałam placków, tylko wałeczki jak na kopytka. Smarowałam żółtkami wymieszanymi ze słodką śmietanką.</p><p>Piekłam 20 minut w 190 stopniach. Wyszło mi 46 pierogów (dwie blachy).</p><p>Ciasto wyrobiłam jak każde krucho- drożdżowe - posiekałam mąkę z tłuszczem, dodałam żółtka, sól i drożdże rozpuszczone w jogurcie z łyżeczką cukru. </p><p>Okazało się bardzo przyjemne w obróbce; nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu, dobrze się sklejało. Będę je wykorzystywać do innych tego typu wypieków.</p><p></p><p>[ATTACH=full]99822[/ATTACH][ATTACH=full]99823[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]99824[/ATTACH][ATTACH=full]99825[/ATTACH]</p><p></p><p>Robiłam pierożki bez falbanek i zakładek, bo lubię, jak jest pękato od farszu i cienki &quot;zgrzew&quot;, więc kilka mi się podczas pieczenia lekko otworzyło. </p><p>W smaku bardzo dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1669895, member: 1024"] [B]Pieczone pierogi z kapustą i grzybami[/B] Źródło przepisu - [URL="https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/"]https://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierog...sta-i-grzybami/[/URL] [B]Składniki na ciasto:[/B] 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowej pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą) - u mnie orkiszowej tortowej 1 łyżeczka suchych drożdży (dałam 25 g świeżych) 1 łyżeczka soli 1 żółtko (białko zostawiamy na później) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego - dałam jogurt typu greckiego 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) - u mnie masło z dodatkiem łyżki smalcu opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody - u mnie dodatkowe żółtko Ja zużyłam jeszcze dwa żółtka i mniej więcej 2 łyżki śmietanki do smarowania pierogów przed pieczeniem. Od siebie dodałam też łyżeczkę cukru do drożdży. [B]Farsz:[/B] 0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy) 2 garście suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula 1 łyżka bułki tartej 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia 0,5 łyżeczki majeranku (pominęłam) sól, pieprz, cukier Ja farsz robiłam na oko do kilku rodzajów pierogów, ale podobnie. Dodałam jeszcze mrożonych podgrzybków i odrobinę pieczarek. [B]Przygotowanie:[/B] Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać kilka łyżek wody po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu. W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz. Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc “falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180º C. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym. Ja nie wałkowałam placków, tylko wałeczki jak na kopytka. Smarowałam żółtkami wymieszanymi ze słodką śmietanką. Piekłam 20 minut w 190 stopniach. Wyszło mi 46 pierogów (dwie blachy). Ciasto wyrobiłam jak każde krucho- drożdżowe - posiekałam mąkę z tłuszczem, dodałam żółtka, sól i drożdże rozpuszczone w jogurcie z łyżeczką cukru. Okazało się bardzo przyjemne w obróbce; nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu, dobrze się sklejało. Będę je wykorzystywać do innych tego typu wypieków. [ATTACH=full]99822[/ATTACH][ATTACH=full]99823[/ATTACH] [ATTACH=full]99824[/ATTACH][ATTACH=full]99825[/ATTACH] Robiłam pierożki bez falbanek i zakładek, bo lubię, jak jest pękato od farszu i cienki "zgrzew", więc kilka mi się podczas pieczenia lekko otworzyło. W smaku bardzo dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Bottom