Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczone polędwiczki wieprzowe z soczewicą i sosem wiśniowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1628780" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pieczone polędwiczki wieprzowe z soczewicą i sosem wiśniowym</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96808[/ATTACH]</p><p> </p><p>Składniki: </p><p>&#8226; 2 polędwiczki wieprzowe </p><p>&#8226; 3 ząbki czosnku </p><p>&#8226; 4 gałązki świeżego tymianku </p><p>&#8226; 6 – 7 liści laurowych </p><p>&#8226; 6 – 7 ziaren ziela angielskiego </p><p>&#8226; 150 g czarnej soczewicy </p><p>&#8226; 5 plasterków świeżego imbiru </p><p>&#8226; 1 cebula </p><p>&#8226; 1 limonka </p><p>&#8226; 2 – 3 łyżki cukru </p><p>&#8226; 1 laska cynamonu </p><p>&#8226; 150 g mrożonych wiśni </p><p>&#8226; 100 ml czerwonego wytrawnego wina </p><p>&#8226; 50 g zmrożonego masła </p><p>&#8226; 70 g wędzonego twarogu </p><p>&#8226; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki </p><p>&#8226; sól, pieprz, oliwa </p><p></p><p>Sposób przygotowania: </p><p></p><p>1. Polędwiczki czyścimy z błon i tłuszczu. Przygotowujemy marynatę z czosnku posiekanego w plasterki, pokruszonych liści laurowych, posiekanego tymianku, rozgniecionych ziaren ziela angielskiego i oliwy. </p><p>2. Na blachę z pergaminem wylewamy odrobinę oliwy, układamy polędwiczki i polewamy wymieszaną marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 - 72°C i pieczemy od 45 minut do 1,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. </p><p>3. Soczewica: do garnka nalewamy oliwę, przesmażamy do zeszklenia posiekana cebulę, rozgnieciony czosnek i plastry imbiru. Dorzucamy posiekany tymianek i opłukana soczewicę. Chwile podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25 minut. Przed wydaniem do soczewicy dodajemy startą skórkę z limonki, pokruszony wędzony twaróg i posiekana natkę, wszystko mieszamy. </p><p>4. Sos wiśniowy: do nagrzanego garnka wsypujemy cukier, upalamy go na jasny karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i laskę cynamonu. Dorzucamy 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, mrożone wiśnie bez pestek, zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, a kiedy sos zredukuje się do połowy objętości, zaciągamy go zmrożonym masłem. Dokładnie mieszamy aż sos stanie się jedwabisty. </p><p>5. Wyjętą z pieca polędwiczkę kroimy w grubsze plastry w poprzek włókien, układamy na talerzach na soczewicy, polewamy sosem z wiśni. </p><p></p><p>Dobra rada: tak zamarynowana polędwiczkę możemy także grillować lub usmażyć na patelni.</p><p></p><p>PS Przepis z programu Okrasa łamie przepisy – Wieprzowina PQS-1</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1628780, member: 140"] [SIZE=14][B]Pieczone polędwiczki wieprzowe z soczewicą i sosem wiśniowym[/B][/SIZE] [ATTACH=full]96808[/ATTACH] Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 3 ząbki czosnku • 4 gałązki świeżego tymianku • 6 – 7 liści laurowych • 6 – 7 ziaren ziela angielskiego • 150 g czarnej soczewicy • 5 plasterków świeżego imbiru • 1 cebula • 1 limonka • 2 – 3 łyżki cukru • 1 laska cynamonu • 150 g mrożonych wiśni • 100 ml czerwonego wytrawnego wina • 50 g zmrożonego masła • 70 g wędzonego twarogu • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz, oliwa Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki czyścimy z błon i tłuszczu. Przygotowujemy marynatę z czosnku posiekanego w plasterki, pokruszonych liści laurowych, posiekanego tymianku, rozgniecionych ziaren ziela angielskiego i oliwy. 2. Na blachę z pergaminem wylewamy odrobinę oliwy, układamy polędwiczki i polewamy wymieszaną marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 - 72°C i pieczemy od 45 minut do 1,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. 3. Soczewica: do garnka nalewamy oliwę, przesmażamy do zeszklenia posiekana cebulę, rozgnieciony czosnek i plastry imbiru. Dorzucamy posiekany tymianek i opłukana soczewicę. Chwile podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 25 minut. Przed wydaniem do soczewicy dodajemy startą skórkę z limonki, pokruszony wędzony twaróg i posiekana natkę, wszystko mieszamy. 4. Sos wiśniowy: do nagrzanego garnka wsypujemy cukier, upalamy go na jasny karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i laskę cynamonu. Dorzucamy 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, mrożone wiśnie bez pestek, zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, a kiedy sos zredukuje się do połowy objętości, zaciągamy go zmrożonym masłem. Dokładnie mieszamy aż sos stanie się jedwabisty. 5. Wyjętą z pieca polędwiczkę kroimy w grubsze plastry w poprzek włókien, układamy na talerzach na soczewicy, polewamy sosem z wiśni. Dobra rada: tak zamarynowana polędwiczkę możemy także grillować lub usmażyć na patelni. PS Przepis z programu Okrasa łamie przepisy – Wieprzowina PQS-1 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczone polędwiczki wieprzowe z soczewicą i sosem wiśniowym
Top
Bottom