- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pieczone ziti a la Buddy Valastro
Składniki:
450 g makaronu typu ziti rigati (rurki)
2 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki świeżego sera ricotta
1 szklanka startego sera fontinella
400 g mortadeli pokrojonej w grube plasterki
łyżeczka soli
1 puszka pokrojonych pomidorów 450g
pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
2 łyżki masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ugotuj makaron ziti na al dente i odcedź.
Do dużej miski wlej śmietanę, ricottę, ser fontinella, sól, mortadelę i pomidory z puszki. Dodaj makaron i wymieszaj.
Przełóż makaron z dodatkami do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut. Po 15 minutach pomieszaj całą zawartość naczynia dużą łyżką, posyp z wierzchu bułką tartą i daj trochę masła. Piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
ps 1 Przepis pochodzi z http://blog.wojnanasmaki.pl/1135,buddy-val...rzybowym-odc-6/
ps 2 Bułka tarta Buddy´ego Valastro to: pół szklanki zwykłej bułki tartej + opakowanie tartego sera parmezan 40g + łyżka suszonej natki pietruszki + pół łyżeczki soli + trochę pieprzu świeżo mielonego + ząbek czonku przeciśnięty przez praskę
ps 3 W przepisie było 170 g mortadeli. Stanowczo za mało. Co do sera fontinalla, to użyłem Goudy - z założenia to ma być tania potrawa . Zamiast ziti rigati użyłem normalne penne.

Składniki:
450 g makaronu typu ziti rigati (rurki)
2 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki świeżego sera ricotta
1 szklanka startego sera fontinella
400 g mortadeli pokrojonej w grube plasterki
łyżeczka soli
1 puszka pokrojonych pomidorów 450g
pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
2 łyżki masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Ugotuj makaron ziti na al dente i odcedź.
Do dużej miski wlej śmietanę, ricottę, ser fontinella, sól, mortadelę i pomidory z puszki. Dodaj makaron i wymieszaj.
Przełóż makaron z dodatkami do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut. Po 15 minutach pomieszaj całą zawartość naczynia dużą łyżką, posyp z wierzchu bułką tartą i daj trochę masła. Piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij danie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
ps 1 Przepis pochodzi z http://blog.wojnanasmaki.pl/1135,buddy-val...rzybowym-odc-6/
ps 2 Bułka tarta Buddy´ego Valastro to: pół szklanki zwykłej bułki tartej + opakowanie tartego sera parmezan 40g + łyżka suszonej natki pietruszki + pół łyżeczki soli + trochę pieprzu świeżo mielonego + ząbek czonku przeciśnięty przez praskę
ps 3 W przepisie było 170 g mortadeli. Stanowczo za mało. Co do sera fontinalla, to użyłem Goudy - z założenia to ma być tania potrawa . Zamiast ziti rigati użyłem normalne penne.