Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pieczony bakłażan i papryka w sosie tzatziki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 859012" data-attributes="member: 4167"><p>W mikrofalówce ugotować całego sporego bakłażana lub dwa mniejsze - mnie zajęło to jakieś 20 minut przy mocy 750 W. Osobno ugotować w całości paprykę czerwoną - ta sama moc i czas.</p><p>Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego na jakieś 30 minut.</p><p>Bakłażana przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ do sporej miski. Następnie posiekać nożem lub rozgnieść troszkę widelcem. </p><p>Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. </p><p>Cebulę drobno posiekać i zrumienić lekko na oleju z dodatkiem ząbków czosnku przeciętych wzdłuż na pół.</p><p>Całość przełożyć do warzyw.</p><p></p><p>Dodać pieprz, sól i odrobinę maggi (w płynie). Wymieszać.</p><p></p><p>Osobno przygotować sos tzatziki: </p><p>- starty grubo ogórek wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem.</p><p></p><p>Warzywa, zamiast w mikrofalówce, można upiec w piekarniku, w folii aluminiowej czy też rękawie do pieczenia mięsa. </p><p></p><p>Podawać na ciepło z dodatkiem zimnego sosu tzatziki do polania lub na zimno - wymieszać warzywa z sosem.</p><p>Dobrym dodatkiem są grzanki z bagietki lub świeża bagietka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 859012, member: 4167"] W mikrofalówce ugotować całego sporego bakłażana lub dwa mniejsze - mnie zajęło to jakieś 20 minut przy mocy 750 W. Osobno ugotować w całości paprykę czerwoną - ta sama moc i czas. Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego na jakieś 30 minut. Bakłażana przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ do sporej miski. Następnie posiekać nożem lub rozgnieść troszkę widelcem. Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę drobno posiekać i zrumienić lekko na oleju z dodatkiem ząbków czosnku przeciętych wzdłuż na pół. Całość przełożyć do warzyw. Dodać pieprz, sól i odrobinę maggi (w płynie). Wymieszać. Osobno przygotować sos tzatziki: - starty grubo ogórek wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem. Warzywa, zamiast w mikrofalówce, można upiec w piekarniku, w folii aluminiowej czy też rękawie do pieczenia mięsa. Podawać na ciepło z dodatkiem zimnego sosu tzatziki do polania lub na zimno - wymieszać warzywa z sosem. Dobrym dodatkiem są grzanki z bagietki lub świeża bagietka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Pieczony bakłażan i papryka w sosie tzatziki
Top
Bottom