pieczony kalafior

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Pieczony kalafior z bloga Christie's Corner

P1090145.JPG


Kalafior - miałam duży egzemplarz, umyty i podzielony na różyczki
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy z koprem włoskim (przepis niżej)
1 łyżeczka granulowanego czosnku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Do sporej miski wlać olej, dodać sól, czosnek i przyprawę. Wymieszać. Wsypać kalafior i łapkami dokładnie towarzystwo połączyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią kalafiora jednowarstwowo. Piec ok. 30 min. W międzyczasie wymieszać, żeby równo się opiekł. Ja jednocześnie piekłam udka, więc wrzuciłam kalafiora do naczynia żaroodpornego. Piekłam tyle samo co udka, czyli ok 50 minut (20 minut pod przykryciem, reszta bez). Dla niedbających o linię - można oprószyć wiórkami masła.
Rodzinie bardzo smakowało. Kalafior był jędrniutki. Dałam ciut za mało przyprawy (3/4 łyżeczki), bo wydawała mi się bardzo intensywna. Ale spokojnie można dać więcej.

Przyprawa:
4 łyżki nasion kopru włoskiego
1 suszona ostra papryczka (pestek nie dawałam)
1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Koper wyprażyć na patelni. Następnie wszystko razem zmielić. Otrzymujemy aromatyczną, ostrą przyprawę. Wg autorki bloga nadaje się ona do mięs i ryb.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mniam, na bank wypróbuję, muszę tylko dokupić kopru włoskiego, bo niewiele go w szafce zostało, ale zrobię na pewno i się pochwalę
icon_smile.gif
.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Ja za koprem włoskim nie szaleję, więc jutro zrobię bez niego. Akurat mam w lodówce pięknego kalafiora!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
icon_mrgreen.gif

Robię dopiero dziś, do pieczonych roladek schabowych z szynką szwarcwaldzką.
Nie miałam czosnku granulowanego, więc dałam świeży.
Zapowiada się smakowicie.

EDIT:
Był pyszny!
Jak ja lubię takie samorobiące się obiady....
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
No... to pewnie towarzystwo roladek dodało mu powabu. Noblesse oblige
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
E, nieeee.
icon_smile.gif
Sam w sobie był wystarczająco atrakcyjny i obronił się smakiem.
icon_smile.gif

Dodam, że piekłam krócej, bo miałam jedną warstwę różyczek na blasze.
Polecam, nawet bez kopru jest bardzo dobry.
icon_smile.gif

Następnym razem wypróbuję inny zestaw przypraw - wydaje mi się, że będzie też smaczny na nutę hinduską czy arabską.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy