Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pieczony kurczak curry z ryżem rodzynkowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1489245" data-attributes="member: 2721"><p><em>Pyszne i mało skomplikowane danie, pełne smaku i aromatu. Prościej się nie da: wystarczy żółta pasta curry, by wyczarować smakowity orientalny posiłek. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Przepis inspirowany <a href="http://www.taste.com.au/recipes/24516/indian+curried+chicken+rice" target="_blank">Taste.com.au.</a></em></p><p><em>Obiecany Seniorce z uwagi na użycie udek. </em></p><p><em>Dodam, że ja osobiście najbardziej lubię <a href="https://secure.gotethnicfoods.com/GotEthnicFoods/pictures/Regular/THMPLOY004.jpg" target="_blank">tę pastę curry </a></em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]86749[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em>4 udka kurczaka lub 6 górnych części ud (bez pałek)</p><p>2 czubate łyżeczki żółtej pasty curry</p><p>2 łyżki oleju</p><p></p><p>2 duże cebule</p><p>200 g ryżu basmati</p><p>1/2 łyżeczki curry</p><p>1/3 szklanki rodzynek</p><p>1 małe jabłko</p><p>1 pomidor</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p>kolendra lub natka pietruszki do posypania</p><p>ew. jogurt naturalny do polania</p><p></p><p>Z udek zdjąć skórę. Wykonać w mięsie po 2-3 nacięcia aż do kości, by smak lepiej przenikał wgłąb mięsa. Pastę curry wymieszać z olejem. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso, także w nacięciach. Mięso marynować 2-12 godzin.</p><p>Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić.</p><p></p><p>W międzyczasie ugotować ryz zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z 1/2 łyżeczki curry. </p><p></p><p>Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić obraną, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w kostkę jabłko (bez gniazda nasiennego). Dodać rodzynki, ugotowany ryż oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Kilka minut razem smażyć, mieszając. Doprawić do smaku solą.</p><p></p><p>Kurczaka podawać wraz z ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1489245, member: 2721"] [I]Pyszne i mało skomplikowane danie, pełne smaku i aromatu. Prościej się nie da: wystarczy żółta pasta curry, by wyczarować smakowity orientalny posiłek. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom indyjskich klimatów. Przepis inspirowany [URL="http://www.taste.com.au/recipes/24516/indian+curried+chicken+rice"]Taste.com.au.[/URL] Obiecany Seniorce z uwagi na użycie udek. Dodam, że ja osobiście najbardziej lubię [URL="https://secure.gotethnicfoods.com/GotEthnicFoods/pictures/Regular/THMPLOY004.jpg"]tę pastę curry [/URL] [ATTACH=full]86749[/ATTACH] [/I]4 udka kurczaka lub 6 górnych części ud (bez pałek) 2 czubate łyżeczki żółtej pasty curry 2 łyżki oleju 2 duże cebule 200 g ryżu basmati 1/2 łyżeczki curry 1/3 szklanki rodzynek 1 małe jabłko 1 pomidor sól do smaku olej do smażenia kolendra lub natka pietruszki do posypania ew. jogurt naturalny do polania Z udek zdjąć skórę. Wykonać w mięsie po 2-3 nacięcia aż do kości, by smak lepiej przenikał wgłąb mięsa. Pastę curry wymieszać z olejem. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso, także w nacięciach. Mięso marynować 2-12 godzin. Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć mięso i zrumienić. W międzyczasie ugotować ryz zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z 1/2 łyżeczki curry. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zrumienić obraną, posiekaną w kostkę cebulą i pokrojone w kostkę jabłko (bez gniazda nasiennego). Dodać rodzynki, ugotowany ryż oraz obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Kilka minut razem smażyć, mieszając. Doprawić do smaku solą. Kurczaka podawać wraz z ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pieczony kurczak curry z ryżem rodzynkowym
Top
Bottom