- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pieczony kurczak Pięć Smaków to jeden z najsmaczniejszych przepisów na pieczonego kurczaka, jakie miałam ostatnio okazję próbować. Pyszny, intensywny w smaku i soczysty kurczak, bardzo łatwy w wykonaniu. Przepis na podstawie Foodwishes.
dla 2 osób:
2 uda (ćwiartki) kurczaka
marynata:
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni, posiekany
Składniki marynaty wymieszać.
Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach - ułatwi to przenikanie marynaty do mięsa. Mięso natrzeć dokładnie marynatą (także w nacięciach). Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć, pozostawić do marynowania na noc w lodówce.
Udka piec około godziny. Ja używam prodiża. Można również piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Jeśli kurczak za bardzo się rumieni, nakrywamy go folia aluminiową. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nożem w najgrubszej części nie wycieka sok.
Na zdjęciu podany z ryżem smażonym po chińsku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36973 .

dla 2 osób:
2 uda (ćwiartki) kurczaka
marynata:
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka przyprawy pięć smaków
1 duży, przeciśnięty ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni, posiekany
Składniki marynaty wymieszać.
Udka kurczaka naciąć w kilku miejscach - ułatwi to przenikanie marynaty do mięsa. Mięso natrzeć dokładnie marynatą (także w nacięciach). Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć, pozostawić do marynowania na noc w lodówce.
Udka piec około godziny. Ja używam prodiża. Można również piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Jeśli kurczak za bardzo się rumieni, nakrywamy go folia aluminiową. Mięso jest gotowe, gdy po nakłuciu nożem w najgrubszej części nie wycieka sok.
Na zdjęciu podany z ryżem smażonym po chińsku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36973 .
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: