Pieczony kurczak w marynacie jerk

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pieczony kurczak w marynacie Jerk na podstawie strony Real Simple.

DSC_0749.JPG

2-4 uda kurczaka

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 przeciśniety ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre smaki)
1/2 łyzeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżki melasy
sok z 1/2 cytryny


Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Ja z kurczaka zdjęłam skórę, ale jak ktoś nie chce, to można zostawić.
W każdym udku porobić ostrym nożem po 3-4 ukośne nacięcia aż do kości.
Kurczaka dokąłdnie natrzeć marynatą, także w nacięciach.
Odstawić do lodówki do marynowania na 6-24 godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. godzinę - aż mięso będie miękkie i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.
Jeśłi mieso przypieka się za szybko - nakryć folią aluminiową.
 

Załączniki

  • DSC_0749.JPG
    DSC_0749.JPG
    115.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy