- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pieczony kurczak w marynacie Jerk na podstawie strony Real Simple.
2-4 uda kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 przeciśniety ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre smaki)
1/2 łyzeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżki melasy
sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Ja z kurczaka zdjęłam skórę, ale jak ktoś nie chce, to można zostawić.
W każdym udku porobić ostrym nożem po 3-4 ukośne nacięcia aż do kości.
Kurczaka dokąłdnie natrzeć marynatą, także w nacięciach.
Odstawić do lodówki do marynowania na 6-24 godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. godzinę - aż mięso będie miękkie i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.
Jeśłi mieso przypieka się za szybko - nakryć folią aluminiową.

2-4 uda kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 przeciśniety ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre smaki)
1/2 łyzeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżki melasy
sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Ja z kurczaka zdjęłam skórę, ale jak ktoś nie chce, to można zostawić.
W każdym udku porobić ostrym nożem po 3-4 ukośne nacięcia aż do kości.
Kurczaka dokąłdnie natrzeć marynatą, także w nacięciach.
Odstawić do lodówki do marynowania na 6-24 godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. godzinę - aż mięso będie miękkie i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.
Jeśłi mieso przypieka się za szybko - nakryć folią aluminiową.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: