Pieczony kurczak w wędzonej papryce

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszny kurczak, którego główną nutą smakową jest aromatyczna wędzona papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości wody, mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

smoked_paprika_chicken_mex_salad.JPG

2-4 filety z piersi kurczaka
brytfanna z grillem ( tego typu )
folia aluminiowa

marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku

Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.

Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.

Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
 

Załączniki

  • smoked_paprika_chicken_mex_salad.JPG
    smoked_paprika_chicken_mex_salad.JPG
    109.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy