- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny kurczak, którego główną nutą smakową jest aromatyczna wędzona papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości wody, mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
2-4 filety z piersi kurczaka
brytfanna z grillem ( tego typu )
folia aluminiowa
marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku
Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.
Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.
Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

2-4 filety z piersi kurczaka
brytfanna z grillem ( tego typu )
folia aluminiowa
marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tymianku
Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.
Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.
Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: