Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony kurczak w wędzonej papryce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1521525" data-attributes="member: 2721"><p><em>Pyszny kurczak, którego główną nutą smakową jest aromatyczna wędzona papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości wody, mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.</em></p><p></p><p> [ATTACH=full]88898[/ATTACH]</p><p></p><p> 2-4 filety z piersi kurczaka</p><p> brytfanna z grillem <a href="http://www.1002.pl/fot08/14/poj14.jpg" target="_blank">( tego typu )</a> </p><p> folia aluminiowa</p><p> </p><p> marynata:</p><p> 4 łyżki oleju</p><p> 1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p> 1 łyżeczka wędzonej papryki</p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p> 1/4 łyżeczki tymianku</p><p> </p><p> Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.</p><p> </p><p> Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.</p><p> </p><p> Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.</p><p> </p><p> Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić.</p><p> </p><p> Sos beszamelowy:</p><p> 1 łyżka masła</p><p> 2 łyżeczki mąki pszennej</p><p> 250 ml mleka</p><p> szczypta mielonej gałki muszkatołowej</p><p> sól i pieprz do smaku</p><p> </p><p> W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1521525, member: 2721"] [I]Pyszny kurczak, którego główną nutą smakową jest aromatyczna wędzona papryka. Dzięki pieczeniu z użyciem niewielkiej ilości wody, mięso się nie wysusza i pozostaje soczyste. Oczywiście, można użyć również udek lub ćwiartek kurczaka, jednak wówczas trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.[/I] [ATTACH=full]88898[/ATTACH] 2-4 filety z piersi kurczaka brytfanna z grillem [URL="http://www.1002.pl/fot08/14/poj14.jpg"]( tego typu )[/URL] folia aluminiowa marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki tymianku Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Natrzeć dokładnie marynata i marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej. Dno brytfanny z grillem wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety. Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut - aż mięso będzie upieczone (sprawdzimy to wkuwając w najgrubszym miejscu ostry nóż - jeśli nie wycieka z mięsa sok, jest gotowe). W połowie czasu pieczenia można mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, gdyby zaczęło się zbytnio rumienić. Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 250 ml mleka szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony kurczak w wędzonej papryce
Top
Bottom