Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony kurczak z cytryną, ziemniakami i oliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1515380" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z &quot;Nakarm mnie&quot; Billa Grangera.</p><p></p><p></p><p></p><p>1 kg ziemniaków (w książce napisane, że takich do pieczenia, ale u mnie w sklepie są tylko ziemniaki typu ziemniaki)</p><p>1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki (u mnie ósemki)</p><p>75 g zielonych oliwek (użyłam wydrylowanych)</p><p>1 cytryna, pokrojona w plastry (ze skórką)</p><p>50 g boczku, pokrojonego w paski</p><p>2 liście laurowe</p><p>1 łyżka pasty pomidorowej</p><p>1 łyżka octu balsamicznego</p><p>120 ml bulionu z kurczaka</p><p>1,7 kg kurczaka pokrojonego w kawałki</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>sól, pieprz</p><p>natka pietruszki (opcjonalnie, do posypania po upieczeniu)</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 180oC. </p><p>Ziemniaki pokroić w kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na zdjęciu w książce ziemniaki są nieobrane, ja obrałam. </p><p>Na ziemniaki wyłożyć cebulę, oliwki, plastry cytryny, boczek i liście laurowe. </p><p>Bulion wymieszać z octem i pastą pomidorową i polać tą mieszaniną ziemniaki i resztę.</p><p>Na wierzchu położyć kurczaka, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem (ja kurczaka wcześniej natarłam solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi). </p><p>Piec przez 50 min lub do czasu gdy kurczak się zarumieni. Kurczaka przełożyć na ciepłu talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220oC i wstawić do niego naczynie z warzywami. Piec przez 10 minut lub do chwili, aż ziemniaki, cebula i cytryny nabiorą koloru. </p><p>Ja się nie bawiłam w wyjmowanie kurczaka, tylko piekłam wszystko razem przez 1,5 godziny, w tym przez ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Natką nie posypałam. A, boczku nie miałam, więc było bez. Oliwek i cebuli dałam nieco więcej.</p><p></p><p>Bardzo mi to danie smakowało, na pewno będę powtarzała. Może następnym razem z kiszoną cytryną? Chociaż taka świeża upieczona bardzo fajnie smakowała.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1515380, member: 13254"] Przepis pochodzi z "Nakarm mnie" Billa Grangera. 1 kg ziemniaków (w książce napisane, że takich do pieczenia, ale u mnie w sklepie są tylko ziemniaki typu ziemniaki) 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki (u mnie ósemki) 75 g zielonych oliwek (użyłam wydrylowanych) 1 cytryna, pokrojona w plastry (ze skórką) 50 g boczku, pokrojonego w paski 2 liście laurowe 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżka octu balsamicznego 120 ml bulionu z kurczaka 1,7 kg kurczaka pokrojonego w kawałki 1 łyżka oliwy sól, pieprz natka pietruszki (opcjonalnie, do posypania po upieczeniu) Piekarnik rozgrzać do 180oC. Ziemniaki pokroić w kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na zdjęciu w książce ziemniaki są nieobrane, ja obrałam. Na ziemniaki wyłożyć cebulę, oliwki, plastry cytryny, boczek i liście laurowe. Bulion wymieszać z octem i pastą pomidorową i polać tą mieszaniną ziemniaki i resztę. Na wierzchu położyć kurczaka, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem (ja kurczaka wcześniej natarłam solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi). Piec przez 50 min lub do czasu gdy kurczak się zarumieni. Kurczaka przełożyć na ciepłu talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220oC i wstawić do niego naczynie z warzywami. Piec przez 10 minut lub do chwili, aż ziemniaki, cebula i cytryny nabiorą koloru. Ja się nie bawiłam w wyjmowanie kurczaka, tylko piekłam wszystko razem przez 1,5 godziny, w tym przez ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Natką nie posypałam. A, boczku nie miałam, więc było bez. Oliwek i cebuli dałam nieco więcej. Bardzo mi to danie smakowało, na pewno będę powtarzała. Może następnym razem z kiszoną cytryną? Chociaż taka świeża upieczona bardzo fajnie smakowała. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony kurczak z cytryną, ziemniakami i oliwkami
Top
Bottom