Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pieczony losos z kasztanami, chorizo i gnocchi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1595105" data-attributes="member: 1142"><p>Kolejne danie z kasztanami, tym razem z ryba i chorizo. </p><p></p><p><strong>ok 1kg filet ze swiezego lososia, podzielony na 8 porcji</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>wedzona slodka papryka</strong></p><p><strong>20g masla, podzielonego na 8 porcji</strong></p><p><strong>4 galazki rozmarynu, liscie tylko, pociete nozycami na drobne kawalki</strong></p><p><strong>1 cytryna, ze skorka podzielona na osemki</strong></p><p><strong>200g upieczonych/ugotowanych kasztanow, przepolowionych</strong></p><p><strong>200g chorizo picante, pokrojone na 1 cm kawalki</strong></p><p><strong>400g ugotowanych gnocchi</strong></p><p><strong>16 duzych kaparow</strong></p><p><strong>2 lyzki ostu z czerwonego wina</strong></p><p><strong>4 zagbki czosnku, bardzo drobno posiekanego</strong></p><p><strong>100ml zredukowanego wywaru rybnego</strong></p><p><strong>40g masla</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 200C z termo. Porcje lososia oproszylam sola, pieprzem, slodka wedzona papryka i ulozylam na blasze wylozonej folia aluminiowa. Posypalam polowa rozmarynu, pomiedzy porcje ryby ulozylam czastki cytryny, skorka w dol, a na rybie kawalki masla. Wsunelam do nagrzanego pieca na 10 min.</p><p></p><p>Przygotowalam kasztany, chorizo, gnocchi i kapary.</p><p></p><p>W rondelku zagotowalam ocet z czosnkiem i gotowalam tak dlugo az ocet calkwicie sie zredukowal, wtedy dodalam wywar rybny (wczesniej zredukowany do 100ml) i maslo. Doprawialm do smaku sola i papryka wedzona, dodalam reszte rozmarynu. Doprowadzilam do wrzenia i chwile gowtowalam, az maslo spienilo sie, a caly sos zrobil sie gesty (emulsyjny). Rondel zdjelam z ognia, przykrylam pokrywka.</p><p></p><p>Po 10 minutach zapiekania ryby, blache wyjelam a pomiedzy wylozylam chorizo, gnocchi, kasztany i kapary, po dwa na kazda porcje. Znow wsunelam do peiuca na kolejne 10- 15 min.</p><p></p><p>Podalam natychmiast, polewajac lososia przygotowanym sosem maslanym.</p><p></p><p>Bardzo goraco polecam. Sos maslany jest pyszny i pasuje do wielu innych ryb i mies np. kaczki czy gesi.</p><p></p><p>Aby otrzymac 100ml wywaru wystarczy wziac 200ml i zredukowac na ostro.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1595105, member: 1142"] Kolejne danie z kasztanami, tym razem z ryba i chorizo. [B]ok 1kg filet ze swiezego lososia, podzielony na 8 porcji sol pieprz wedzona slodka papryka 20g masla, podzielonego na 8 porcji 4 galazki rozmarynu, liscie tylko, pociete nozycami na drobne kawalki 1 cytryna, ze skorka podzielona na osemki 200g upieczonych/ugotowanych kasztanow, przepolowionych 200g chorizo picante, pokrojone na 1 cm kawalki 400g ugotowanych gnocchi 16 duzych kaparow 2 lyzki ostu z czerwonego wina 4 zagbki czosnku, bardzo drobno posiekanego 100ml zredukowanego wywaru rybnego 40g masla[/B] Piec rozgrzalam do 200C z termo. Porcje lososia oproszylam sola, pieprzem, slodka wedzona papryka i ulozylam na blasze wylozonej folia aluminiowa. Posypalam polowa rozmarynu, pomiedzy porcje ryby ulozylam czastki cytryny, skorka w dol, a na rybie kawalki masla. Wsunelam do nagrzanego pieca na 10 min. Przygotowalam kasztany, chorizo, gnocchi i kapary. W rondelku zagotowalam ocet z czosnkiem i gotowalam tak dlugo az ocet calkwicie sie zredukowal, wtedy dodalam wywar rybny (wczesniej zredukowany do 100ml) i maslo. Doprawialm do smaku sola i papryka wedzona, dodalam reszte rozmarynu. Doprowadzilam do wrzenia i chwile gowtowalam, az maslo spienilo sie, a caly sos zrobil sie gesty (emulsyjny). Rondel zdjelam z ognia, przykrylam pokrywka. Po 10 minutach zapiekania ryby, blache wyjelam a pomiedzy wylozylam chorizo, gnocchi, kasztany i kapary, po dwa na kazda porcje. Znow wsunelam do peiuca na kolejne 10- 15 min. Podalam natychmiast, polewajac lososia przygotowanym sosem maslanym. Bardzo goraco polecam. Sos maslany jest pyszny i pasuje do wielu innych ryb i mies np. kaczki czy gesi. Aby otrzymac 100ml wywaru wystarczy wziac 200ml i zredukowac na ostro. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pieczony losos z kasztanami, chorizo i gnocchi
Top
Bottom