Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony udziec indyczy w sosie gruszkowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="natalia" data-source="post: 271728" data-attributes="member: 901"><p>ok.1,5kg udżca indyka</p><p>2 średnie kwaśne jabłka</p><p>1 średnio dojrzała gruszka</p><p>1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%</p><p>sól,zioła prowansalskie</p><p>2 łyżeczki przyprawy do indyka</p><p>Udziec natrzeć solą i przyprawą do indyka i zostawić na noc w lodówce.Rano włożyć mięso do brytfanki,polać 3 łyżkami śmietanki,na dno wlać 0,5cm wody i włożyć obraną i pokrojoną w ósemki gruszkę.Piec 45 min w 220 C,potem obniżyć temp. do 200 C,ewentualnie uzupełnić poziom wody i piec jeszcze ok godziny.Po tym czasie mięso powinno być miękkie(sprawdzić widelcem).Teraz obsypać ziołami prowans. i obłożyć ćwiartkami jabłek-wydrążonych ale nie obranych.Przykryć brytfankę i dopiekać jeszcze 15min.Po wystudzeniu sos powstały podczas pieczenia przetrzeć przez sito(razem z tą rozgotowaną gruszką),dodać resztę śmietany rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka,żeby się nie zwarzyła.Indyka można podgrzać w sosie ale tak żeby sosu nie zagotować.Udziec podawać w całości obłożonego ćwiartkami upieczonych jabłek.Pycha a sosik bajka,nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="natalia, post: 271728, member: 901"] ok.1,5kg udżca indyka 2 średnie kwaśne jabłka 1 średnio dojrzała gruszka 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22% sól,zioła prowansalskie 2 łyżeczki przyprawy do indyka Udziec natrzeć solą i przyprawą do indyka i zostawić na noc w lodówce.Rano włożyć mięso do brytfanki,polać 3 łyżkami śmietanki,na dno wlać 0,5cm wody i włożyć obraną i pokrojoną w ósemki gruszkę.Piec 45 min w 220 C,potem obniżyć temp. do 200 C,ewentualnie uzupełnić poziom wody i piec jeszcze ok godziny.Po tym czasie mięso powinno być miękkie(sprawdzić widelcem).Teraz obsypać ziołami prowans. i obłożyć ćwiartkami jabłek-wydrążonych ale nie obranych.Przykryć brytfankę i dopiekać jeszcze 15min.Po wystudzeniu sos powstały podczas pieczenia przetrzeć przez sito(razem z tą rozgotowaną gruszką),dodać resztę śmietany rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka,żeby się nie zwarzyła.Indyka można podgrzać w sosie ale tak żeby sosu nie zagotować.Udziec podawać w całości obłożonego ćwiartkami upieczonych jabłek.Pycha a sosik bajka,nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pieczony udziec indyczy w sosie gruszkowym
Top
Bottom