- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0

1 szkl maku
1 szkl mleka o temperaturze pokojowej
200 g masła
2i1/4 szkl cukru
5 dużych jajek (osobno żółtka)
cukier waniliowy
3,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
maliny (tak ok. 30 dag)
W miseczce zalać mak mlekiem i zostawić na ok. 1 godzinę.
Na drugi dzień piekarnik nagrzać do temp. 170 st C.
Dużą formę wysmarowac masłem i wysypac bułką tartą. To ciasto bardzo rośnie,
więc radzę użyć takiej formy, aby ciasto w postaci surowej zajmowało w niej nie
więcej jak 1/2 wysokości.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i wanilię.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać mak. Połaczyć z masą
maślaną.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w masę, przełożyć do formy, posypać
malinami i cukrem i piec 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.
Smacznego
__________
Liska