Piegusek z malinami

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0


1 szkl maku
1 szkl mleka o temperaturze pokojowej
200 g masła
2i1/4 szkl cukru
5 dużych jajek (osobno żółtka)
cukier waniliowy
3,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
maliny (tak ok. 30 dag)

W miseczce zalać mak mlekiem i zostawić na ok. 1 godzinę.
Na drugi dzień piekarnik nagrzać do temp. 170 st C.
Dużą formę wysmarowac masłem i wysypac bułką tartą. To ciasto bardzo rośnie,
więc radzę użyć takiej formy, aby ciasto w postaci surowej zajmowało w niej nie
więcej jak 1/2 wysokości.

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i wanilię.

W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać mak. Połaczyć z masą
maślaną.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w masę, przełożyć do formy, posypać
malinami i cukrem i piec 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.

Smacznego
__________
Liska
 

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
Lisko chciałam zrobic to cudne ciasto, ale nie wiem, czy mak zalać ciepłym czy zimnym mlekiem? Później oczywiście go odsaczyć, tak? Z góry dziekuje za odpowiedź
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy