Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Piekielny sos a'la harissa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 879109" data-attributes="member: 4167"><p>* Pół kilo czerwonych ostrych papryczek</p><p>* 2-3 łyżki soli</p><p>* 2-3 łyżki cukru</p><p>* 2-3 łyżki octu spirytusowego 10%</p><p>* kolendra suszona, czosnek, kminek - do smaku </p><p>* woda</p><p></p><p>Papryczki przekrawamy wzdłuż na połówki (UWAGA - koniecznie w rękawiczkach !!!) i wydłubujemy nasiona.</p><p>Oczyszczone papryczki kroimy w paseczki, przekładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą tak, by była nią przykryta.</p><p>Gotujemy do miękkości przez jakieś 20-25 minut z dodatkiem soli, cukru, kolendry, kilku ząbków czosnku oraz kminku.</p><p>Do miękkich papryczek dolewamy ocet i mieszamy. Nakrywamy pokrywką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia najlepiej na jakieś 12 godzin. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez bardzo gęste sitko, by pozbyć się skórek oraz wygotowanych ziarenek kolendry i kminku.</p><p></p><p>Gotowy sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do jak najmniejszych słoiczków. Zakręcamy dokładnie suchymi pokrywkami i odstawiamy &quot;pod kołderkę&quot; do czasu, aż zupełnie ostygną.</p><p></p><p>Dzięki dodatkowi soli i octu sos zachowuje ładny czerwony kolor i przez długi czas może być przechowywany nawet po otwarciu (w lodówce).</p><p></p><p>Używam go do:</p><p>- spaghetti</p><p>- past rybnych, serowych, jajecznych</p><p>- zup (gulaszowej, kapuśniaku, paprykowej)</p><p>- sosów </p><p>- marynat</p><p>- soku pomidorowego (zamiast sosu tabasco)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 879109, member: 4167"] * Pół kilo czerwonych ostrych papryczek * 2-3 łyżki soli * 2-3 łyżki cukru * 2-3 łyżki octu spirytusowego 10% * kolendra suszona, czosnek, kminek - do smaku * woda Papryczki przekrawamy wzdłuż na połówki (UWAGA - koniecznie w rękawiczkach !!!) i wydłubujemy nasiona. Oczyszczone papryczki kroimy w paseczki, przekładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą tak, by była nią przykryta. Gotujemy do miękkości przez jakieś 20-25 minut z dodatkiem soli, cukru, kolendry, kilku ząbków czosnku oraz kminku. Do miękkich papryczek dolewamy ocet i mieszamy. Nakrywamy pokrywką i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia najlepiej na jakieś 12 godzin. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy i przecieramy przez bardzo gęste sitko, by pozbyć się skórek oraz wygotowanych ziarenek kolendry i kminku. Gotowy sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do jak najmniejszych słoiczków. Zakręcamy dokładnie suchymi pokrywkami i odstawiamy "pod kołderkę" do czasu, aż zupełnie ostygną. Dzięki dodatkowi soli i octu sos zachowuje ładny czerwony kolor i przez długi czas może być przechowywany nawet po otwarciu (w lodówce). Używam go do: - spaghetti - past rybnych, serowych, jajecznych - zup (gulaszowej, kapuśniaku, paprykowej) - sosów - marynat - soku pomidorowego (zamiast sosu tabasco) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Piekielny sos a'la harissa
Top
Bottom