Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNICZKI ANI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1599405" data-attributes="member: 592"><p>Przepis z bloga <a href="http://namiotle.pl/4502/pierniczki-najlepsze-na-%C5%9Bwiecie/" target="_blank">Na miotle</a>, ciasto najbardziej plastyczne jakie znam, pierniczki bardzo smaczne </p><p>[ATTACH=full]94086[/ATTACH]</p><p></p><p><strong> PIERNICZKI </strong></p><p>1 kg mąki pszennej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>4 jajka</p><p>2 szklanki cukru kryształu</p><p>250 g margaryny</p><p>125 g masła</p><p>200 g miodu sztucznego</p><p>200 g miodu naturalnego</p><p>2 czubate łyżki kakao</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>3 łyżki przyprawy do piernika</p><p>Tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej).</p><p>Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki. Krótko pieczemy w temperaturze 180 ? 190 stopni. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. Pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. Upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. Puszki nie wypełniamy po brzegi. Na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). Co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. Wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde.</p><p></p><p><strong>Uwagi </strong></p><p>- pierwszy raz dałam margarynę do pierników , ale właściwie jej nie czuć, czego się bałam </p><p>- ja piekłam w temperaturze około 160 może 170 stopni i moje tylko leciuteńko stwardniały , spokojnie można je jeść od razu czy na drugi dzień</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1599405, member: 592"] Przepis z bloga [URL="http://namiotle.pl/4502/pierniczki-najlepsze-na-%C5%9Bwiecie/"]Na miotle[/URL], ciasto najbardziej plastyczne jakie znam, pierniczki bardzo smaczne [ATTACH=full]94086[/ATTACH] [B] PIERNICZKI [/B] 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jajka 2 szklanki cukru kryształu 250 g margaryny 125 g masła 200 g miodu sztucznego 200 g miodu naturalnego 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki przyprawy do piernika Tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej). Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki. Krótko pieczemy w temperaturze 180 ? 190 stopni. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. Pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. Upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. Puszki nie wypełniamy po brzegi. Na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). Co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. Wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde. [B]Uwagi [/B] - pierwszy raz dałam margarynę do pierników , ale właściwie jej nie czuć, czego się bałam - ja piekłam w temperaturze około 160 może 170 stopni i moje tylko leciuteńko stwardniały , spokojnie można je jeść od razu czy na drugi dzień [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNICZKI ANI
Bottom