- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Pierniczki bardzo imbirowe Bajaderki
Od dwóch czy trzech lat korzystam z tego przepisu do pieczenia pierników na choinkę. Są smaczne, a w dodatku niemal nie rosną, pięknie trzymają kształt i nie miękną podczas pobytu na choince. Polecam.
Składniki:
1 szklanka melasy ( u mnie w tym roku ciemna z trzciny cukrowej, ale dawałam też buraczaną i z mniszka)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru (ja pomijam)
4 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżki sody
1 kostka masła
2 jajka
6 szklanek mąki
Wykonanie:
W rondelku mocno podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sodę i dobrze wymieszać (masa bardzo się spieni) i zdjąć z palnika. Masło umieścić w misce miksera, wlać gorącą masę, wymieszać i lekko przestudzić. Dodać jajka po jednym ciągle ubijając i stopniowo wsypywać mąkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165ºC (ja piekę w 170). Podzielić ciasto na 3-4 części, każdą wałkować na żądaną grubość i wycinać dowolne kształty, układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w zależności od grubości ciasteczek 12-20 minut, aż zmienia kolor. Moje są tak ciemne, że na kolor nie zważam - zwykle piekę ok. 10 minut.
Wystudzić i polukrować.
Źródło:
http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardz...rowe-1884p.html

Od dwóch czy trzech lat korzystam z tego przepisu do pieczenia pierników na choinkę. Są smaczne, a w dodatku niemal nie rosną, pięknie trzymają kształt i nie miękną podczas pobytu na choince. Polecam.
Składniki:
1 szklanka melasy ( u mnie w tym roku ciemna z trzciny cukrowej, ale dawałam też buraczaną i z mniszka)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru (ja pomijam)
4 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżki sody
1 kostka masła
2 jajka
6 szklanek mąki
Wykonanie:
W rondelku mocno podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sodę i dobrze wymieszać (masa bardzo się spieni) i zdjąć z palnika. Masło umieścić w misce miksera, wlać gorącą masę, wymieszać i lekko przestudzić. Dodać jajka po jednym ciągle ubijając i stopniowo wsypywać mąkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165ºC (ja piekę w 170). Podzielić ciasto na 3-4 części, każdą wałkować na żądaną grubość i wycinać dowolne kształty, układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w zależności od grubości ciasteczek 12-20 minut, aż zmienia kolor. Moje są tak ciemne, że na kolor nie zważam - zwykle piekę ok. 10 minut.
Wystudzić i polukrować.
Źródło:
http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardz...rowe-1884p.html


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: