Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki bardzo imbirowe Bajaderki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1618453" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pierniczki bardzo imbirowe Bajaderki</strong></p><p></p><p>Od dwóch czy trzech lat korzystam z tego przepisu do pieczenia pierników na choinkę. Są smaczne, a w dodatku niemal nie rosną, pięknie trzymają kształt i nie miękną podczas pobytu na choince. Polecam.</p><p></p><p><strong>Składniki: </strong></p><p>1 szklanka melasy ( u mnie w tym roku ciemna z trzciny cukrowej, ale dawałam też buraczaną i z mniszka)</p><p>1/2 szklanki brązowego cukru</p><p>1/2 szklanki cukru (ja pomijam)</p><p>4 łyżeczki zmielonego imbiru</p><p>4 łyżeczki cynamonu</p><p>3/4 łyżki sody</p><p>1 kostka masła</p><p>2 jajka</p><p>6 szklanek mąki</p><p><strong></strong></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W rondelku mocno podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sodę i dobrze wymieszać (masa bardzo się spieni) i zdjąć z palnika. Masło umieścić w misce miksera, wlać gorącą masę, wymieszać i lekko przestudzić. Dodać jajka po jednym ciągle ubijając i stopniowo wsypywać mąkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165&#186;C (ja piekę w 170). Podzielić ciasto na 3-4 części, każdą wałkować na żądaną grubość i wycinać dowolne kształty, układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w zależności od grubości ciasteczek 12-20 minut, aż zmienia kolor. Moje są tak ciemne, że na kolor nie zważam - zwykle piekę ok. 10 minut.</p><p>Wystudzić i polukrować.</p><p></p><p>Źródło:</p><p><a href="http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardzo_imbirowe-1884p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardz...rowe-1884p.html</a></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]95797[/ATTACH] [ATTACH=full]95798[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1618453, member: 1024"] [B]Pierniczki bardzo imbirowe Bajaderki[/B] Od dwóch czy trzech lat korzystam z tego przepisu do pieczenia pierników na choinkę. Są smaczne, a w dodatku niemal nie rosną, pięknie trzymają kształt i nie miękną podczas pobytu na choince. Polecam. [B]Składniki: [/B] 1 szklanka melasy ( u mnie w tym roku ciemna z trzciny cukrowej, ale dawałam też buraczaną i z mniszka) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru (ja pomijam) 4 łyżeczki zmielonego imbiru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżki sody 1 kostka masła 2 jajka 6 szklanek mąki [B] Wykonanie:[/B] W rondelku mocno podgrzać melasę, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sodę i dobrze wymieszać (masa bardzo się spieni) i zdjąć z palnika. Masło umieścić w misce miksera, wlać gorącą masę, wymieszać i lekko przestudzić. Dodać jajka po jednym ciągle ubijając i stopniowo wsypywać mąkę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165ºC (ja piekę w 170). Podzielić ciasto na 3-4 części, każdą wałkować na żądaną grubość i wycinać dowolne kształty, układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w zależności od grubości ciasteczek 12-20 minut, aż zmienia kolor. Moje są tak ciemne, że na kolor nie zważam - zwykle piekę ok. 10 minut. Wystudzić i polukrować. Źródło: [URL="http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardzo_imbirowe-1884p.html"]http://www.mniammniam.com/Pierniczki_bardz...rowe-1884p.html[/URL] [ATTACH=full]95797[/ATTACH] [ATTACH=full]95798[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki bardzo imbirowe Bajaderki
Bottom