Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki czeskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marcepani" data-source="post: 1549861" data-attributes="member: 23788"><p>Te pierniczki robię co roku, zawsze się udają i są pyszne. Ja przeważnie robię z dwóch, a nawet z trzech porcji, bo u mnie jest dużo łasuchów.</p><p></p><p></p><p>Pierniczki czeskie</p><p></p><p>80 dag mąki pszennej</p><p>25 dag cukru kryształu</p><p>4 jajka</p><p>12 dag tłuszczu (ja daję margarynę)</p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>4 łyżki płynnego miodu</p><p>1 przyprawa do piernika</p><p></p><p></p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować.</p><p>Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marcepani, post: 1549861, member: 23788"] Te pierniczki robię co roku, zawsze się udają i są pyszne. Ja przeważnie robię z dwóch, a nawet z trzech porcji, bo u mnie jest dużo łasuchów. Pierniczki czeskie 80 dag mąki pszennej 25 dag cukru kryształu 4 jajka 12 dag tłuszczu (ja daję margarynę) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki płynnego miodu 1 przyprawa do piernika Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować. Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki czeskie
Top
Bottom