Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki do ażurkowych dekoracji, idealne do walkowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 417824" data-attributes="member: 231"><p><strong>UWAGA: robilam to ciasto w zeszlym roku (2006) TYLKO do dekoracji, bo ciasto z taka iloscia maki jest wg mnie srednio smaczne (baza byl przepis na imbirowe pierniczki bajaderki, ktore tez jest straszliwie mączyste wg mnie). Teraz jednak wypracowalam przepis na ciasto jednoczesnie trwałe, pyszne i proste w wałkowaniu - jest to ciasto na pepparkakory na wodzie. Ja juz go nie bede robic!!!</strong></p><p></p><p>1/3 szklanki melasy (lub melasy i miodu)</p><p>1/2 szklanki cukru drobnego</p><p>1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw korzennych</p><p>szczypta sody </p><p>70 g masla pokrojonego w kostkę</p><p>2 szklanki maki </p><p></p><p>melasę, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnuszku. dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, lekko się spieni. Dodac maslo, lekko rozpuscic. zmiksowac z mąką. Lekko zagnieść na stolnicy, zawinąć w folię i wsadzic do zamrazarki na 5 minut. Wałkowac i wycinac. Piec 15 min w 160-165 st.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 417824, member: 231"] [B]UWAGA: robilam to ciasto w zeszlym roku (2006) TYLKO do dekoracji, bo ciasto z taka iloscia maki jest wg mnie srednio smaczne (baza byl przepis na imbirowe pierniczki bajaderki, ktore tez jest straszliwie mączyste wg mnie). Teraz jednak wypracowalam przepis na ciasto jednoczesnie trwałe, pyszne i proste w wałkowaniu - jest to ciasto na pepparkakory na wodzie. Ja juz go nie bede robic!!![/B] 1/3 szklanki melasy (lub melasy i miodu) 1/2 szklanki cukru drobnego 1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw korzennych szczypta sody 70 g masla pokrojonego w kostkę 2 szklanki maki melasę, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnuszku. dodajemy sodę, dokładnie mieszamy, lekko się spieni. Dodac maslo, lekko rozpuscic. zmiksowac z mąką. Lekko zagnieść na stolnicy, zawinąć w folię i wsadzic do zamrazarki na 5 minut. Wałkowac i wycinac. Piec 15 min w 160-165 st. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki do ażurkowych dekoracji, idealne do walkowania
Top
Bottom