Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki do śledzi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 795528" data-attributes="member: 692"><p>Zaskoczenie było kompletne: piernik do śledzia? Tak skomponowane danie jadła moja znajoma szefowa kuchni i chwaliła, oj chwaliła. No cóż, pogrzebałam po literaturze i w &quot;Przysmakach z monastyrów&quot; Gabrieli Augustynowicz znalazłam przepis godny wypróbowania:</p><p>1. 400 g żytniej mąki ( dałam 720)</p><p>2. 400 g miodu ( dałam sztuczny)</p><p>3. 2 łyżki wódki ( dałam czystą)</p><p>4. przyprawa do pierników ( dałam 3 kopiate łyżeczki mojej własnej mieszanki)</p><p></p><p>Na własną odpowiedzialność dołożyłam 1 łyżeczkę sody rozmieszanej w tych 2 łyżkach wódki.</p><p>Ciasto zamiesiłam na stolnicy, wyszło twarde dość i o dziwo nie lepkie, ale trudne do wałkowania.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36547[/ATTACH]</p><p></p><p>Z najgrubszego walka zrobiłam ręcznie placuszki.. Po upieczeniu oczywiście były kamiennej twardości, wiec w płóciennym worku powiesiłam na balkonie, by nabrały wilgoci i zmiękły.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36548[/ATTACH]</p><p></p><p>Śledzie były w occie balsamicznym, drugie z imbirem i orzechami włoskimi i do obu pierniczki pasowały doskonale.</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 795528, member: 692"] Zaskoczenie było kompletne: piernik do śledzia? Tak skomponowane danie jadła moja znajoma szefowa kuchni i chwaliła, oj chwaliła. No cóż, pogrzebałam po literaturze i w "Przysmakach z monastyrów" Gabrieli Augustynowicz znalazłam przepis godny wypróbowania: 1. 400 g żytniej mąki ( dałam 720) 2. 400 g miodu ( dałam sztuczny) 3. 2 łyżki wódki ( dałam czystą) 4. przyprawa do pierników ( dałam 3 kopiate łyżeczki mojej własnej mieszanki) Na własną odpowiedzialność dołożyłam 1 łyżeczkę sody rozmieszanej w tych 2 łyżkach wódki. Ciasto zamiesiłam na stolnicy, wyszło twarde dość i o dziwo nie lepkie, ale trudne do wałkowania. [ATTACH=full]36547[/ATTACH] Z najgrubszego walka zrobiłam ręcznie placuszki.. Po upieczeniu oczywiście były kamiennej twardości, wiec w płóciennym worku powiesiłam na balkonie, by nabrały wilgoci i zmiękły. [ATTACH=full]36548[/ATTACH] Śledzie były w occie balsamicznym, drugie z imbirem i orzechami włoskimi i do obu pierniczki pasowały doskonale. qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki do śledzi
Top
Bottom