Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki jak z Kopernika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 33948" data-attributes="member: 108"><p>Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie)</p><p></p><p>Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu).</p><p></p><p>2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)</p><p>1 jajo</p><p>3/4 szklanki cukru pudru</p><p>czubata łyżka miodu</p><p>1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi)</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>2,5 dag drożdży</p><p>2,5 dag miękkiego masła</p><p></p><p>Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.</p><p>Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. </p><p>Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.</p><p></p><p>U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 33948, member: 108"] Pierniczki jak z Kopernika (no może prawie) Puszyste pierniczki miękkie już następnego dnia po upieczeniu (a czasem nawet od razu). 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 jajo 3/4 szklanki cukru pudru czubata łyżka miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dla mnie najlepsza jest Kotanyi) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 dag drożdży 2,5 dag miękkiego masła Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. U mnie leżą bez przykrycia i po nocy są miękkie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki jak z Kopernika
Top
Bottom