Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki litewskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 412732" data-attributes="member: 916"><p>przepis znalazłam w książce którą przeglądałam w empiku</p><p></p><p>200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa )</p><p>200 g mąki żytniej</p><p>50 g masła</p><p>2 łyżki miodu</p><p>300 g cukru</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki mleka</p><p>skórka i sok z 1/2 cytryny</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody</p><p>po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu</p><p>1/2 szkl migdałów</p><p></p><p>- podgrzać miód z cukrem</p><p>- dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników</p><p>- wystudzić </p><p>- dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka</p><p>- dobrze wyrobić ( ja zatrzymałam się w tym punkcie i wyrobione ciasto odstawiłam do lodówki żeby dojrzało- tego nie było w przepisie )</p><p>- wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem</p><p>- piec w nagrzanym do 180 stoni piecu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 412732, member: 916"] przepis znalazłam w książce którą przeglądałam w empiku 200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa ) 200 g mąki żytniej 50 g masła 2 łyżki miodu 300 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka skórka i sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu 1/2 szkl migdałów - podgrzać miód z cukrem - dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników - wystudzić - dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka - dobrze wyrobić ( ja zatrzymałam się w tym punkcie i wyrobione ciasto odstawiłam do lodówki żeby dojrzało- tego nie było w przepisie ) - wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem - piec w nagrzanym do 180 stoni piecu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki litewskie
Top
Bottom