- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
600 g mąki tortowej
400 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
400 g miodu jasnego
150 g cukru brązowego
150 g cukru białego
200 g smalcu
100 g masła
6 jajek
1 szkl. kefiru
skórka otarta z 4 pomarańczy
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku d/p
5 g kardamonu
5 g imbiru
5 g anyżu
5 g kolendry
10 g przyprawy piernikowej (świeżo zmielonej, domowej, bez wypełniaczy)
Lukier:
1 szkl cukru pudru
7 - 8 łyżek amaretto
Ciasta można użyć do krajanki, w tym wypadku potrzebujemy dodatkowo:
skórkę pomarańczową kandyzowaną
ok 500 g masy marcepanowej
Cukier podgrzać z miodem do rozpuszczenia. Dodać masło, następnie smalec, rozpuścić, odstawić do przestudzenia.
Oba rodzaje mąki zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, zmielonymi przyprawami i skórką pomarańczową. Zalać stopionym tłuszczem. Dodać jajka rozmieszane na gładko z kefirem. Zmieszać do połączenia. Przykryć folią, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin, do ostygnięcia i stężenia.
Wałkować, wykrawać, piec w 170oC, w zależności od wielkości i grubości od 7 do 12 minut, aż bardzo delikatnie się zezłocą. Studzimy, lukrujemy dość rzadkim lukrem amaretto.
Pierniczki są mięciutkie od razu po upieczenu i wyjątkowo delikatne, a w smaku mocno pomarańczowe i lekko pikantne. I tutaj uwaga odnośnie przypraw: smakowo pierniczki sa skoncentrowane bardziej na pomarańczy, anyżu, kardamonie, niż na mieszance piernikowej, jednak ponieważ używam świeżo zmielonej, domowej mieszanki, to na pewno smak jest intensywniejszy niż przy kupnych mieszankach - dlatego polecam dostosować ilość mieszanki piernikowej, jeśli używa się kupnej. Można tez sypnąć odrobinę zielonego pieprzu, jesli nie ma go w gotowej mieszance (moja jest dość pikantna).
Ciasto nadaje się też świetnie na krajankę. Aby przygotować krajankę:
Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na dwa placki (z tej ilości wyjdą dość duże, więc można i na cztery), na jednym układamy jeden przy drugim cienkie plastry marcepanu lub rozsmarowujemy masę marcepanową (jeśli nie jest zwarta), obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, przykrywamy drugim plackiem i pieczemy w 170oC przez ok. 30 - 40 minut, w zależności od grubości. Wyjmujemy, studzimy, następnie smarujemy lukrem amaretto, kroimy w kostkę. Przechowujemy w puszce, przełożoną papierem.
Na koniec jeszcze uwaga: ponieważ pierniczki są pyszne (i mięciutkie) od razu po upieczeniu, nie trzeba przygotowywać ich z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy dzień wcześniej, tak, aby ciasto zgęstniało przez noc lub kilka godzin w odówce, no i jeszcze żeby lukier zdążył zastygnąć na gotowych pierniczkach/krajance. Zjadać można od razu
http://poserbaby.com/pl/przepisy/186/piern...anczowo-anyzowe
http://poserbaby.com/pl/przepisy/187/kraja...wa-z-marcepanem
400 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
400 g miodu jasnego
150 g cukru brązowego
150 g cukru białego
200 g smalcu
100 g masła
6 jajek
1 szkl. kefiru
skórka otarta z 4 pomarańczy
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku d/p
5 g kardamonu
5 g imbiru
5 g anyżu
5 g kolendry
10 g przyprawy piernikowej (świeżo zmielonej, domowej, bez wypełniaczy)
Lukier:
1 szkl cukru pudru
7 - 8 łyżek amaretto
Ciasta można użyć do krajanki, w tym wypadku potrzebujemy dodatkowo:
skórkę pomarańczową kandyzowaną
ok 500 g masy marcepanowej
Cukier podgrzać z miodem do rozpuszczenia. Dodać masło, następnie smalec, rozpuścić, odstawić do przestudzenia.
Oba rodzaje mąki zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, zmielonymi przyprawami i skórką pomarańczową. Zalać stopionym tłuszczem. Dodać jajka rozmieszane na gładko z kefirem. Zmieszać do połączenia. Przykryć folią, odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na kilka godzin, do ostygnięcia i stężenia.
Wałkować, wykrawać, piec w 170oC, w zależności od wielkości i grubości od 7 do 12 minut, aż bardzo delikatnie się zezłocą. Studzimy, lukrujemy dość rzadkim lukrem amaretto.
Pierniczki są mięciutkie od razu po upieczenu i wyjątkowo delikatne, a w smaku mocno pomarańczowe i lekko pikantne. I tutaj uwaga odnośnie przypraw: smakowo pierniczki sa skoncentrowane bardziej na pomarańczy, anyżu, kardamonie, niż na mieszance piernikowej, jednak ponieważ używam świeżo zmielonej, domowej mieszanki, to na pewno smak jest intensywniejszy niż przy kupnych mieszankach - dlatego polecam dostosować ilość mieszanki piernikowej, jeśli używa się kupnej. Można tez sypnąć odrobinę zielonego pieprzu, jesli nie ma go w gotowej mieszance (moja jest dość pikantna).
Ciasto nadaje się też świetnie na krajankę. Aby przygotować krajankę:
Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na dwa placki (z tej ilości wyjdą dość duże, więc można i na cztery), na jednym układamy jeden przy drugim cienkie plastry marcepanu lub rozsmarowujemy masę marcepanową (jeśli nie jest zwarta), obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową, przykrywamy drugim plackiem i pieczemy w 170oC przez ok. 30 - 40 minut, w zależności od grubości. Wyjmujemy, studzimy, następnie smarujemy lukrem amaretto, kroimy w kostkę. Przechowujemy w puszce, przełożoną papierem.
Na koniec jeszcze uwaga: ponieważ pierniczki są pyszne (i mięciutkie) od razu po upieczeniu, nie trzeba przygotowywać ich z dużym wyprzedzeniem. Wystarczy dzień wcześniej, tak, aby ciasto zgęstniało przez noc lub kilka godzin w odówce, no i jeszcze żeby lukier zdążył zastygnąć na gotowych pierniczkach/krajance. Zjadać można od razu

http://poserbaby.com/pl/przepisy/186/piern...anczowo-anyzowe
http://poserbaby.com/pl/przepisy/187/kraja...wa-z-marcepanem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: