Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki Tereza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 402802" data-attributes="member: 1024"><p>Cytaty z netu:</p><p>Amoniak do ciasta - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) NH4HCO3. Biały proszek rozkładający się w temperaturach wyższych z wydzielaniem NH3, CO2 i H2O. Stosowany jako tzw. rozrost przy pieczeniu ciasta. Ważny czynnik i surowiec w laboratorium chemicznym.</p><p> </p><p>Wodorowęglan amonu (NH4HCO3) - główny składnik proszku do pieczenia. Podczas ogrzewania wodorowęglanu amonu następuje reakcja: </p><p>NH4HCO3 &#8594; NH3&#8593; + CO2&#8593; + H2O&#8593; </p><p>Powstałe gazy wydostając się z ciasta powodują wzrost wypieku.</p><p></p><p></p><p>Piekłam niedawno te pierniczki, ale nie musiałam niczym amoniaku zastępować, bo u mnie jest dostępny w każdym spożywczaku. Ale jeśli by to było konieczne, pomyślałabym raczej o proszku do pieczenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 402802, member: 1024"] Cytaty z netu: Amoniak do ciasta - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) NH4HCO3. Biały proszek rozkładający się w temperaturach wyższych z wydzielaniem NH3, CO2 i H2O. Stosowany jako tzw. rozrost przy pieczeniu ciasta. Ważny czynnik i surowiec w laboratorium chemicznym. Wodorowęglan amonu (NH4HCO3) - główny składnik proszku do pieczenia. Podczas ogrzewania wodorowęglanu amonu następuje reakcja: NH4HCO3 → NH3↑ + CO2↑ + H2O↑ Powstałe gazy wydostając się z ciasta powodują wzrost wypieku. Piekłam niedawno te pierniczki, ale nie musiałam niczym amoniaku zastępować, bo u mnie jest dostępny w każdym spożywczaku. Ale jeśli by to było konieczne, pomyślałabym raczej o proszku do pieczenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki Tereza
Top
Bottom